Tipy na víkend 9.-11. dubna

Jaro se sice o slovo hlásí hlavně v těch pracovních částech týdne a na víkend už moc hezkého počasí nezbývá, i tak se dá vymyslet spousta činností, kterým se během volných dnů věnovat. Doufáme, že vám tipy Radiožurnálu pomohou se rozhodnout, zda vyrazit třeba na nějaký hrad nebo zámek, kde nově začala letošní sezóna, nebo se třeba vypravit na veletrh… Přejeme vám hezký víkend!

Výstaviště v Českých Budějovicích hostí tento víkend výstavu Mobil salon. Jako doprovodný program vás čeká například kaskadérská show, bezpečnostní opatření při jízdě na motorce – volná diskuse s kaskadérem Pepou Sršněm anebo třeba republikový volný závod minimoto 40 ccm – minibike. Po celou dobu výstavy je v Pavilonu B1, v motorkářském pavilónu, prezentace motorek, moto oblečení, přileb a dalších doplňků na motorku nebo třeba přehlídka choperů a ukázka nejrychlejšího dragstera v kategorii Competition s motorem Harley Davidson. V Pavilonu Z – pavilonu bezpečnosti, na vás čeká i akce Bezpečné silnice – odpovědnost každého z nás. Jde o ukázky laické první pomoci a práce humanitární jednotky Českého červeného kříže České Budějovice.

V rámci každoročních putovních výstav měst České inspirace proběhne letos v Poličce výstava obrazů Davida Bartoně. Výstava bude zahájena v sobotu 10. dubna ve 14 hodin ve výstavním sále Centra Bohuslava Martinů. Úvodní slovo přednese legendární Ivan M. Jirous – Magor. Až do konce dubna můžete vidět Bartoňovy obrazy denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin.


Zobrazit tipy na víkendové akce 9.-11. dubna 2010 na větší mapě

Premiéru divadelní hry Václava Havla Žebrácká opera připravuje na nadcházející sobotu 10. dubna vsetínské Divadlo v Lidovém domě. Představením si zároveň připomene 140 let od uvedení historicky první divadelní hry na Vsetíně. Představení začne v 18 hodin na Dolním náměstí krátkou vzpomínkou na počátky vsetínského divadelnictví, samozřejmě v podání místních ochotníků. „Je to nedaleko od místa, kde stával Dolní šenk, později hospoda U mostu, kde mělo být, podle historických pramenů, uvedeno první ochotnické divadelní představení,“ vysvětlil Pavel Rejman, který se ujal režie hry i oslav. Diváci se tak mohou těšit na krátký průřez historií vsetínského ochotnického divadla, na divadelní premiéru se už diváci přesunou do Lidového domu.

Muzeum ve Volyni zve do Tvrze. Tam jsou od tohoto týdne k vidění hned tři nové výstavy, kterými zdejší muzeum dohání zimní půst. Pověstné prameny Šumavy, Pošumaví a jihozápadních Čech, ty uvidíte na fotografiích Ivany Řandové a v podobě dřevěných objektů Martina Patřičného na výstavě Nebe studánek. Výstava potrvá do 16. května 2010. Nové přírůstky do muzejních sbírek můžete vidět na výstavě Od výtvarného umění až po necky. Výstava potrvá do 30. května. A volyňská Tvrz hostí i výstavu sdružující dvouletou bilanci restaurátorských a konzervátorských počinů. To znamená obrazy, nábytek, řemeslnické nástroje, zemědělské nářadí... I tato výstava končí 30. května.

V rámci bohatého filmového soutěžního i doprovodného programu nabídne 9. ročník mezinárodního festivalu AniFest svým hostům také unikátní výstavu Karla Zemana. První část expozice tvoří původní sbírka originálních českých i zahraničních plakátů filmů Karla Zemana ze soukromé sbírky Pavla Rajčana, v druhé části představí dcera Karla Zemana Ludmila Zeman artefakty, fotografie a dobové dokumenty z archivu rodiny Zemanových.

V neděli 11. dubna pořádá odbor Klubu českých turistů Bučovice, Jihomoravská oblast KČT a město Bučovice oficiální zahájení turistické sezóny Jihomoravské oblasti Klubu českých turistů. Akce proběhne od 9 do 12 hodin na náměstí Svobody v Bučovicích (okres Vyškov). Součástí programu bude vyhodnocení soutěže o nejoriginálnější turistickou hůl, vystoupení folkové skupiny Careta, dětský den v zámecké zahradě a další. Současně v Městském muzeu Bučovice probíhá do 25. dubna výstava s turistickou tematikou.

Dům kultury ve Šluknově zve po celý duben na jarní výstavu Květy všech barev. Jde o fotografie, obrazy a ruční práce s jarní tematikou.

TJ Sokol Vrané nad Vltavou pořádá tuto sobotu 10. dubna od 9 hodin ve Vraném nad Vltavou 16. Vranský běh. Přijďte podpořit obnovení tradičního běžeckého závodu po osmnácti letech. Poslední 15. ročník se konal 18. 4. 1992.

Centrum ekologické výchovy Zvoneček zve tuto neděli na akci v Národní přírodní památce Medník. Jedná se o velmi zajímavou botanickou exkurzi za kandíkem (kandík psí zub), což je velmi ohrožená, endemitická rostlina (která u nás nikde jinde neroste). Sraz je v 9.30 na nádraží Českých drah v Pikovicích. Černošice, kousek na jih od Prahy, vás srdečně zvou v neděli 11. dubna od 18 hodin do koncertního sálu ZUŠ na jedinečný koncert našich předních umělců s názvem Moravská lidová poezie v písních. Sbírka moravských lidových písní, v původní úpravě Leoše Janáčka pro zpěv a klavír, zazní v tomto projektu v citlivých úpravách pro zpěv a loutnu. Ojedinělá instrumentace usiluje o autentický přístup ke krásné lidové poezii a současně zachovává charakter hudby Leoše Janáčka. Více informací najdete na www.loutna.cz.

Moravská galerie v Brně zve na poslední ze svých desíti aktuálních brněnských výstav a slaví své 49. narozeniny. Jako "občerstvení" na svou narozeninovou oslavu připravila pro zájemce 1. dubna 2010 volný vstup do všech aktuálních výstav a stálých expozic v Uměleckoprůmyslovém muzeu, Pražákově i Místodržitelském paláci. Nabízí současné umění, imaginární příběhy a postavy na výstavě Viktor Pivovarov: Oni, proslulý ohýbaný nábytek na výstavě Thonet-Mundus a ti další a do třetice množství kreseb ze svých sbírek na výstavě Možnosti záznamů. Nevšedním zážitkem bude jistě prohlídka šperků na výstavě Krása antických gem a šperkovnic na výstavě Šperkovnice jako šperk. Příchozí čekají také dvě výstavy fotografií - surrealistické Úniky a návraty a současné fotografie Jiřího Thýna na výstavě Fotografie. Zájemci o současný design jistě nepřehlédnou výstavu Automat/Laboratoř + Kolektiv, zájemci o staré umění výstavu Johann Baptist Straub: Přípravné práce v barokní sochařské praxi a mimovolní následovníci Johna Cage zase Trenažér pro okamžitou hru Petra Nikla. Volně přístupné jsou také tři stálé expozice věnované současnému, užitému a starému umění.

V Prostoru pro jedno dílo Pražákova paláce je od 31. března vystaven sice jen jeden z objektů Petra Nikla, avšak skladeb, které zde mohou zaznít, je bezpočet! Protože - nečekaně - v Pražákově paláci je možno se exponátu DOTÝKAT a HRÁT. Z řady pozoruhodných „nástrojů pro okamžitou hru“, které autor vytvořil v posledních letech, je dílo, jež se stalo součástí Kolekce uměleckých děl Moravské galerie v Brně pro nevidomé a slabozraké, mistrovským nástrojem k objevení hudby. Výstava v 3. patře Pražákova paláce je přístupná zdarma.

Jedenáctá jarní výstava v řadě bude otevřena mimo Brno, v rodném domě Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy 2. května 2010. Dílo předního představitele vídeňské secese viděné kamerou současné rakouské umělkyně - to bude výstava Josef Hoffmann - Dorit Margreiter: Přepisy prostoru. Díky ní bude Brtnice na Vysočině hostit krom secesního i současné umění dokonce část světově proslulého benátského Bienále z roku 2009!

Uměleckoprůmyslové muzeum, v Husově ulici č. 14 v Brně, představuje 6 válek, 10 receptů, 60 361 024 mrtvých. Netradiční pohled na válečné události a jiné dějinné křižovatky - a sice přes příběhy kuchařů a kuchařek. Ve snímku jsou zachyceni kuchaři, kteří se účastnili 2. světové války, války v Alžíru, sovětské okupace Maďarska a Československa, válečných konfliktů na Balkáně a čečenské války. Černobílý dokument je doplněn o archivní záběry a recepty. Vstup volný.

Regionální muzeum v Teplicích vás srdečně zve na výstavu fotografií Tomáše Ondráška Malé(h)ry. Ve výstavních místnostech teplického zámku, na Zámeckém náměstí 14, uvidíte až do neděle 2. května interiérové i exteriérové fotografie. Jejich autor, Tomáš Ondrášek, žije a pracuje v Mostě. Rád fotí ve větších cyklech. Zajímá ho exteriérová i ateliérová fotografie. Venku fotky hledá, v ateliéru si je vytváří. Soubory skládá do souvislých vztahů s jednotným tématem. Vznikají tzv. kalendáře, tedy tematický celek s nejméně 12 fotografiemi. Snaží se, aby exteriérové fotografie byly nekomplikované a srozumitelné a fotografie pořízené v ateliéru naopak rafinované s využitím nadsázky a vtipu.

Ještě tento víkend je možné si v Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci prohlédnout výstavu Fotoobrázky Evy Pilarové. Dozvíte se tu, jak vidí fotografování známá česká zpěvačka. Muzeum také nabízí novou výstavu, od tohoto týdne je to Frontový život vojáka 2. světové války, kterou můžete v Žatci zhlédnout do konce dubna. Klub vojenské historie Mitte-Střed a vojensko-historický klub Za rodinu, o.s. představí uniformy, vyznamenání a zbraně německých, ruských, amerických a českých jednotek.

Od 9. do 15. dubna se pod patronací australského konzulátu koná už 5. ročník veletrhu o studiu, práci a cestování v Austrálii – Australské Dny 2010. Veletrh se koná ve čtyřech univerzitních městech – v Praze, Brně, Ostravě a v Olomouci. V rámci této akce nabídneme veřejnosti mimo jiné povídání s cestovatelem Vlastimilem Tichým, výstavu jeho australských fotografií nebo malý koncert hry na didgeridoo. Návštěvníci se také dozví mnoho o australském vzdělávacím systému, vízové problematice, zaměstnání v Austrálii atd. Vstup je zdarma, navíc všichni účastníci mají možnost vyhrát zajímavé ceny včetně hlavní výhry, čtyřtýdenního jazykového kurzu v Austrálii.

Ještě tento víkend si můžete užít Žluté jaro na zámku. Tedy výstavu jarních a velikonočních květinových aranžmá v reprezentačních prostorách zámku a komnatách v Lysicích u Boskovic. Hlavní roli hraje žlutá barva. Otevřeno denně od 10 do 16 hodin.

Štramberk zve do Muzea Zdeňka Buriana na novou výstavu věnovanou dílu právě tohoto světoznámého malíře. Na Stezce odvahy a dobrodružství VI. najdete rozšířenou verzi obnovené výstavy reprodukcí, která byla s úspěchem přijata ve Švédsku, Norsku, Lotyšsku, Nigérii, Polsku a Slovensku.

Galerie moderního umění slaví celý rok 100. výročí založení. V jubilejním Roce Roudnice, který je celý zasvěcen umění spjatému s kulturní tradicí Roudnice a Podřipska, připravila také Výstavu jednoho obrazu v rámci volného cyklu Pohledy do sbírek Galerie moderního umění. Tím vybraným dílem je tentokrát obraz Ceylon od slavného roudnického rodáka Otakara Nejedlého. Obraz vznikl po umělcově návratu z dvouleté dobrodružné výpravy na Cejlon a do Indie, kam malíř odjel v roce 1909. Navštívit ji můžete do 18. dubna denně mimo pondělí, od 10 do 17 hodin. Další doprovodnou akcí je výtvarná dílna (nejen) pro děti s názvem Vzhůru za dobrodružstvím!, která tematicky navazuje na Výstavu jednoho obrazu. Konat se bude právě tuto sobotu 10. dubna od 14 do 17 hodin.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy zve na výstavu Co slušelo prababičkám – lidové kroje středních Čech. Do 18. července uvidíte v Malé výstavní síni upravenou verzi výstavy o lidovém oděvu. Výstava představuje krojové celky a oděvní součástky z vrcholné fáze jejich vývoje v 1. polovině 19. století a přibližuje jednotlivé regionální podtypy, jež se objevovaly ve svátečních variantách na Poděbradsku, Boleslavsku, Benešovsku, Slánsku, Berounsku, Mělnicku, v bezprostředním okolí Prahy i jinde.

Slavkovský zámek připravil premiérově půvabnou velikonoční výstavu. Svátky jara si na zámku připomeneme ještě tento víkend výstavou s názvem Už je tu jaro. Jde o kolekci kraslic zapůjčenou od sběratelů z Mohelnicka, Přerovska, Olomoucka a Valašsko-Meziříčska, kterou doplní velikonoční dekorace Ilony Zykové inspirované jednotlivými historickými styly – rokokem, renesancí, barokem a empírem. Výstavu s velikonoční tematikou si můžete prohlédnout v historických salóncích souběžně s provozem zámku.

Galerie Jaroslava Fragnera vás zve na výstavu soutěžních prací 15. ročníku studentské soutěže Xella. Výstavu plnou architektury najdete v Praze 1, na Betlémském náměstí 5, ještě do konce tohoto týdne.

Jako každoročně, i letos jsou do Turnova sezváni vybraní písničkáři, aby změřili své síly v konkurenci těch nejlepších v českém kole Zahrady písničkářů. Letos proběhne české semifinále právě tuto sobotu od 16 hodin v kulturním centru Střelnice v Turnově. Porota pak určí šest postupujících + náhradníka, kteří se v Kuřimi utkají s moravskou částí konkurzu. Odsud už půjdou do finále festivalu Zahrada, který se koná 2.-5. července v Náměšti na Hané. Je už téměř pravidlem, že mezi finálovými vítězi se objevují jména, která prošla Turnovem. Využijte možnosti potkat zde třeba příští hvězdu písničkářských pódií! Letos se do našeho kola úspěšně prozpívali a v tomto pořadí vystoupí: Tomáš Pastrňák, Vladimír Mikulka, Duo Svitky (Jirkové Kyncl a Svítek), Vladimír Šunda, Surikatha (Jitka a Petr Svobodovi), Petr Baťa a Tomáš Hádek, Petr Kavka a Petra Dvořáková, Al Boss (Alena Střelečková a Luboš Maškara), Radim Flender, Quaoar (Zuzka a Klára Vytiskovy), Oldřich Bohadlo, Disneyband (Martin Kadlec a Tereza Kárníková).

Galerie Sklepení v Brně zve až do 15. května na výstavu Gallia romanica. Jde o románskou architekturu a sochařství ve Francii ve fotografiích Zykmunta Świechowského. Výstava prezentuje na 58 černobílých fotografiích příklady architektury a sochařství románského období ve Francii. Většina fotografií vznikla v padesátých letech minulého století v průběhů jeho prvních návštěv Francie. Prostřednictvím jeho snímků se takto můžeme seznámit s proslulým poutním kostelem Sainte-Foy v Conques v Pyrenejích, opevněným chrámem v Sainte-Marie-de-la-Mer, katedrálou v Le Puy s šesticí kupolí nad hlavní lodí chrámu anebo také zhlédnout sakrální objekty, zdobené kamennými mozaikami s tematikou květeny a geometrických vzorů, jež jsou tak typické pro oblast Auvergne. Máme také zde možnost obdivovat to nejlepší ze sochařského umění ve francouzské architektuře – monumentální portály v Moissac a Autun, bohatě dekorované figurálními reliéfy fasád kostelů v Saint-Gilles-du-Gard, Notre-Dame-la-Grande v Poitiers anebo Saint-Nicolas v Civray a rovněž řadu zdobných hlavic sloupů z Anzy-le-Duc, Issoire a Toulouse. Výstava je zapůjčena z Muzea architektury ve Vratislavi a svoji českou premiéru měla v Ostravě, první reprízu v Kutné Hoře a nyní se představuje brněnským divákům, a to v období, kdy v Brně probíhají Francouzské dny – Bonjour Brno 2010.

Kdo by neznal jejího harmonikového Kocoura nebo nafukovacího Buvola? Málokdo však ví, že tvorba návrhářky Libuše Niklové (1934-1981) čítá vskutku úctyhodné množství inovativních plastových hraček, jejichž originalita ve své době dalece předčila běžnou hračkářskou produkci jak u nás, tak ve světě. Symbolický název celého projektu 200 dm3 dechu odkazuje na zásadní roli, již ve všech výtvorech designérky, ať už se jednalo o malé gumové figurky, zvířátka s varhánkovým trupem, nebo nafukovací objekty, hrál vzduch — vytvářel jejich tvar a objem, dovolil jim vydávat zvuk a dokonale souzněl s měkkostí a poddajností plastu. Její hračky, jež navrhovala od poloviny padesátých let až do konce svého života, se staly milými a vděčnými společníky hned několika dětských generací. Ačkoli tato výjimečná designérka opustila svět v pouhých čtyřiceti sedmi letech, zanechala za sebou nesmírně bohaté průkopnické dílo, celkem devět patentů a tři chráněné průmyslové vzory a spolu s nimi především velkou radost, již její hračky dodnes působí dětem i dospělým. Vzdušnou krásu najdete až do 6. června v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

Galerie Barbara v Hradci Králové zve v měsíci dubnu na výstavu Vítání jara. Uvidíte na ní obrazy Zuzany Honsové, textilní dárky Ivany Knapové a obrazy Hany Münsterové.

Čtyři roky prázdnin si můžete užít v Chebu! Výstava Čtyři roky prázdnin pořádaná chebskou Galerií 4 je fotografickou výpovědí pěti absolventek pražské FAMU z jejich mateřských dovolených. Výpověď podávají velmi realisticky. Dost bylo předstírání, že mateřská dovolená je opravdu dovolená. Nečekejme proto žádné „měkké, růžové a bezstarostné“ fotografie. Fotografie Michaely Brachtlové, Anny Lary Feldekové, Barbory Gerny-Vojtěchové, Pavly Kocourkové a Lucie Škvorové představí mateřskou dovolenou takovou, jaká doopravdy je. Se vší krásou i „upatlanými objektivy“. Výstava bude zahájena za přítomnosti autorek, úvodní slovo k výstavě pronese Václav Hájek, zároveň je připraven kulturní program. Výstava potrvá do 28. dubna 2010.

Od úterý 6. 4. 2010 si návštěvníci zooparku mohou ve výstavní síni zdarma prohlédnout další z řady výstav připravovaných na letošní rok. Poutavé fotografie Českého středohoří Ing. Pavla Záhorce zaujmou nádhernou atmosférou a úžasnou podívanou na českou krajinu. Znalost prostředí dovoluje duchcovskému rodákovi plně se věnovat kompozici záběru a maximálně využít světelných podmínek. K dominantám severních Čech nepatří jen zelené vrcholky kopců. Při vhodném světle a inverzním počasí je zde možné nafotit deprimující scény připomínající verneovská ocelová města. Naopak rekultivované plochy po bývalých výsypkách jsou zdrojem kompozičně atraktivních záběrů „měsíční krajiny“ s probouzející se zelení mezi stromy. Ing. Pavel Záhorec se fotografování věnuje už od roku 1970 a stalo se protiváhou jeho profesního života, který je zaměřen na energetiku. Přijďte si do výstavní síně zooparku prohlédnout jeho fotografie i vy!

Během celého měsíce dubna je v Praze 1 na Kozím plácku (křižovatka ulic Kozí, Haštalská, Vězeňská a U Obecního dvora) v galerii VICE veřejnosti zpřístupněna sbírka exemplářů s kozí tematikou. V případě, že máte nějaký takový předmět, případně historku, fotografii, pohled s kozami a chcete je předat do chystaného Kozího muzea, přijďte a udělejte to. Výstava bude volně zdarma přístupná každý den od 10 hod. do 17 hod mimo pondělí. Pro školní výlety a dětské kroužky, případně rodinné výlety lze domluvit krátkou poutavou přednášku. Návštěvníci budou moci nakreslit obrázek s tématem koz, ochutnat kozí tvaroh a dostanou dárek na památku. V sobotu 17. dubna bude na Kozím plácku celé odpoledne a večer probíhat první ročník Kozích slavností, při kterém zahrají muzikanti, divadelníci a promítneme kozí film a pohádku. Více o programu naleznete na www.kozy.cz nebo od začátku dubna přímo na Kozím plácku a v Galerii VICE.

Série komorních výstav Národní galerie Sbírky grafiky a kresby plynule pokračuje i roce 2010. Návštěvníci se stejně jako v minulých letech mohou průběžně seznamovat s grafickými pracemi slavných umělců, a to díky grafickým kabinetům, které dnes tvoří nedílnou součást vybraných stálých expozic NG. V rámci prezentace nového kabinetu si vás dovolujeme pozvat do kláštera sv. Jiří, kde je zpřístupněn nový grafický kabinet Žena a grafika v Čechách 19. století. Prostřednictvím děl ze Sbírky grafiky a kresby Národní galerie přináší kabinet široký průřez grafickou tvorbou žen v 19. století u nás. Pozornost je nejdříve věnována pracím šlechtičen, které měly jako první přístup ke kvalitnímu výtvarnému vzdělání. Proto se také jejich výtvarná aktivita, včetně grafiky, podílela na uznání postavení ženy jako umělkyně.

Refektář Muzea a pamětní síně Sigmunda Freuda v Příboře zve až do 18.května na výstavu Příbor – město malířů. Uvidíte tu obrazy neprofesionálních malířů, například Metoděje Berana nebo Libuše Bradnové.

Do 17. dubna zve Galerie Havelka v Praze 1 na výstavu Pavla Pekara nazvanou Z cest. Jeho obrazy najdete v Martinské ulici číslo 4.

Kulturní středisko Průhon v Praze-Řepích zve tuto sobotu na Ořechovou pohádku. Je o tom, že i kokosový oříšek se může změnit v kamaráda, který si s námi chce hrát... Malé i velké děti čeká pohádka s písničkami a s kytarou.

Divadlo Minor ve Vodičkově ulici v Praze zve malé i velké na sobotní představení Moje první encyklopedie, tedy na netradiční inscenaci s výchovným přesahem. Mozaikou každodenních i nevšedních situací děti provedou: Regina Rázná, ředitelka Výzkumného ústavu sladkého průmyslu, která vyřeší každý problém. Pan výpravčí Rychlíček, který zodpovědně řídí vlaky. Slavný zpěvák Max Nota, jenž pečuje o svůj hlas a možná vás pozve i na koncert. Lékařka Liliana Čistá, která nám připomene, že zuby se čistí i o prázdninách, a mnozí další. Každý z nich má na světě svoje místo a svůj životní úkol - stejně jako vy!

Divadlo Minaret v Redutě na pražské Národní třídě hraje tuto sobotu pohádku O chaloupce z perníku. Známá lidová pohádka o mlsné ježibabě s písničkami Petra Maláska začíná v 15 hodin a bude bavit děti od 3 let.

Do brněnského HaDivadla můžete tuto sobotu zajít na představení Intimní život Pepka Námořníka a Oliv Olivové s podtitulem 80 let spolu!

Autorská výstava Masarykova muzea v Hodoníně představuje Tomáše G. Masaryka nejen jako politika a prezidenta, ale také jako manžela, tatínka i dědečka. Návštěvníky tak seznamuje se střípky ze života Masarykovy manželky Charlotty, jejich čtyř dětí a také čtyř vnoučat. Na výstavě je možno zhlédnout předměty z vlastních sbírek Masarykova muzea v Hodoníně i předměty zapůjčené z Pražského hradu, Národního muzea v Praze, Národního archivu v Praze, Masarykova ústavu AV ČR, Vojenského historického ústavu v Praze, Slovenského národního muzea, Horácké galerie v Novém Městě na Moravě a Moravské galerie v Brně. V rámci výstavy budou mít zájemci také možnost prohlédnout si speciálně pro návštěvníky vytvořené album s rodinnými fotografiemi Masarykovy rodiny a zaposlouchat se do vzpomínek Masarykových vnuček a syna Jana. Nejen pro obyvatele Hodonína bude připraven filmový dokument o návštěvě Masaryka v jeho rodišti v roce 1924. Autoři výstavy nezapomněli ani na dětské návštěvníky, kteří si zde mohou složit puzzle, vyplnit rodný list TGM podle rodokmenu, vyzkoušet si Masarykův podpis pomocí klasického dobového pera, vyplnit si obrázkové kvízy a další.

Vlastivědné muzeum dr. Hostaše v Klatovech láká od tohoto týdne na výstavu Archeologie Klatov a okolí. Jde o představení archeologických nálezů z minulosti i současnosti; které najdete ve výstavním sále muzea.

Tanečnice a choreografka Bára Látalová spolu s tvůrčím týmem uvede v Divadle Ponec choreografii inspirovanou fyzikálními zákony, ve které zkoumá, zda lze tanec definovat jako jednoduchý pohyb tam a zpět v gravitačním poli. Na inscenaci, kterou autorka pojmenovala Newtonovým vzorcem popisujícím gravitační zákon Fg = G.[(m1.m2)/r²], se můžete přijít podívat v neděli 11. dubna od 15.00 a 18.00 hod do Divadla Ponec.

Obdivovatelé sochařství a práce s kovem se můžou těšit na výstavu kovaných skulptur jihlavského rodáka Poldi Habermanna. Vernisáž výstavy proběhne v sobotu 10. dubna v galerii na II. nádvoří hradu Helfštýna. Autor pochází z rozvětvené rodiny, která se uměleckému kovářství věnuje už několik generací. V Jihlavě tvoří společně se svým synem. Dílnu mají vybudovanou přímo pod rodinným domkem a přímo k ní se váže i stylová prodejní galerie. Okolí domu zdobí množství monumentálních plastik, podle kterých dílnu každý snadno najde. Osobnost Poldi Habermanna je uměním prodchnutá skrz naskrz. Při návštěvě jeho domu návštěvníci stěží vstřebávají množství estetických podnětů. Obrazy, sochy, dřevořezby, akvarely a pracovní skici zdobí interiér autorova obydlí v úžasně silné symbióze. Vše podtrhují přírodní materiály. Láska k řemeslu a umění je cítit na každém kroku.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio