Tetování, móda dneška

21. září 2004
Vaše téma

Aby se tetování udrželo v perfektní kvalitě, tetuje se většinou 1 milimetr pod kůži. Závisí to na místě, to znamená, že rameno se liší od vnitřku ruky, kotník od boku a tak dále. Když už mluvíme o částech lidského těla, kde to nejvíc bolí? Na to jsme se ptali tatera Jiřího Vokálka alias Vokyho.

Jiří Vokálek: Já si myslím, že bolest je u každého individuální. Samozřejmě, tetování bolí a dá se to určitě vydržet. No bolí to nejvíc, kde jsou kosti blízko, tam se ten kmitočet té jehly přenáší prostě do celého těla, že jo, samozřejmě citlivá místa, jako jsou slabiny, vnitřky rukou. Spousta ženských mi třeba řeklo, že to prostě bolí zhruba tak asi, jako když si depilují nohy depilačním strojkem.

Od roku 1994, kdy nastal boom, se podle Vokyho hodně změnila klientela.

Jiří Vokálek: Přestali se lidi bát prostě toho, že to označuje člověka, který prostě není v pohodě, takže chodí opravdu různé kategorie lidí od mladých lidí, kteří to berou jako módu přes prostě různé lidi, kteří si jedou a tapetují se cíleně a samozřejmě věková hranice je od těch 18 let a není problém tetoval 60leté lidi a chodí tyto lidé, padesátník je dneska běžný zákazník.

Rizika tetování tu ale jsou, záleží na druhu tetování. Jsou 3, tetování henou, které vydrží maximálně několik týdnů, polotrvalé na pár měsíců a samozřejmě trvalé. Od toho se odvíjejí také komplikace. Když se narušuje integrita kůže, dochází k zánětům a někdy dokonce i ke kožním nádorům. To jsou ale výjimečné případy. Častěji se lékaři setkávají s alergií na použité barvivo.

Jana Hercogová: Musím říct, že letos to bylo určitě do 5 pacientů, že jsme měli s komplikací po nedávno prodělané tetováži. Vždycky to bylo po malování henou, byla to tak zvaně granulomatózní reakce, která se projevuje tvorbou červených uzlíků v místě, v místě použití vlastně té látky.

Říká kožní lékařka, Jana Hercogová. Jak už bylo řečeno, padesátník je běžným zákazníkem tetovacího studia, ale Veronice Kafuňkové je 68 a své první tetování si nechala udělat před 2 lety.

Veronika Kafuňková: Dala jsem si udělat védský oum, to je začátek kultury ještě před egyptskou kulturou a strašně se mi líbilo a byla jsem hrozně ráda, že to mám a strašně jsem byla na to pyšná, že jsem se vůbec odhodlala. No a pak přišlo druhé tetování, to je bůh Horus. Myslím si, že je také docela povedené, ale tím asi jsem skončila s tetováním.

Paní Veronika ale není žádná výjimka. Lidí jako ona přibývá. Tetování nás přeci jen provází už od pravěku. Důkazem toho je pravěký lovec Eci, kterého našli v rakouském ledovci. Potetovaný měl obličej i nohy.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu