Test Pendolina, rychlovlaky ve světě

19. duben 2006
Vaše téma

České dráhy mají celkem 7 souprav Pendolina a na jedné z nich jsou měřící zařízení. A právě tento vlak měl vyzkoušet jestli mohou česká Pendolina jezdit i na mezinárodních tratích. Výsledek byl pozitivní a tak nebude problém, abychom se od nového jízdního řádu vydali rychlovlakem z Prahy do Bratislavy nebo do Vídně. Čili Česká Pendolina jsou v pořádku a testy dopadli výborně.

Slíbili jsme, že budeme mluvit nejen o Pendolinu za hranicemi, ale i jiných rychlovlacích - jaké jsou s nimi zkušenosti v okolních zemích?

Česká republika je jedinou zemí ve střední Evropě, která má na svých železnicích rychlovlaky, respektive ze zemí bývalé východní Evropy. Rychlovlaky mají například v Německu, kde brázdí železnici několik desítek souprav ICE. Ale stejně jako u nás trvalo v Německu zprovoznění těchto vlaků hodně dlouho. Dokonce existuje i motorová verze ICE, kterou se nepodařilo zprovoznit vůbec. Ale není se co divit, na příkladu českého Pendolina to vysvětluje mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Ondrůj: Pendolino je skutečně stroj, který svou náročností a vyspělostí se rovná letadlu a zavedení takového sofistikovaného zařízení do provozu vyžaduje plnou asistenci výrobce i maximální nasazení dopravce.

Což se u nás ze začátku bohužel nestalo a tak došlo k problémům, které řada z nás v lednu pocítila, nicméně ještě jednou zopakuji, že české dráhy byly v tomto problému zcela nevinně.

Pendolino jezdí po naší železnici rychlostí 160 km za hodinu, který vlak je nejrychlejší na světě?

Těch rekordů bylo hned několik - vlak TGV dokázal jet až rychlostí 415km v hodině. Japonský vlak Šinkanzen, ale dokázal jet ještě rychleji. Ale jedna věc je nejvyšší rychlost a další je provozní. Naše Pendolino s rychlostí 160 km za hodinu patří spíš mezi ty pomalejší vlaky - normálně se v Evropě jezdí třeba až 200kilometrovou rychlostí. Který vlak je ale nejrychlejší neprozradím, nechám to na Robertu Mikolášovi, který se z Jihovýchodní Asie přihlásí už za hodinu v dalším dílu Vašeho tématu.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu