Těhotné i kojící ženy se mohou očkovat proti covidu. Dospěli k tomu vakcinologové s gynekology

Do očkování proti koronaviru se mohou zapojit těhotné i kojící ženy. Ve společném prohlášení to uvedla Česká vakcinologická společnost spolu s Českou gynekologickou a porodnickou společností.

Čtěte také

Vakcinologové se s gynekology shodli, že očkování proti koronaviru je osobní volbou těhotné ženy a je zvlášť vhodné u žen s vyšším rizikem nákazy a závažného průběhu onemocnění covid-19.

Týká se to zejména těhotných žen starších 35 let s obezitou nejméně druhého stupně, žen se cukrovkou, astmatem, vysokým krevním tlakem nebo závažným chronickým či přímo onkologickým onemocněním.

Po dvanátém týdnu je to bezpečné

Očkování je podle nich vhodné plánovat po dokončeném dvanáctém týdnu těhotenství, protože prvních dvanáct týdnů těhotenství je nejdůležitějších pro vývoj dítěte. Vakcinologové spolu s gynekology v této souvislosti také radí, že pokud žena zjistí, že je těhotná až po obdržení první dávky očkování, je vhodné na druhou dávku jít až po dokončeném dvanáctém týdnu těhotenství.

Očkování je možné ihned po porodu. Vakcinologové spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv nicméně připomínají, že ministerstvu zdravotnictví už dříve doporučili nepoužívat vektorové vakcíny firem AstraZeneca a Johnson & Johnson u lidí mladších šedesáti let kvůli velmi vzácnému riziku vzniku krevních sraženin, což platí i pro kojící a těhotné ženy. Ministerstvo zdravotnictví ale žádné omezení používání těchto vakcín nevydalo.

Protilátky získané během kojení

První dostupné studie naznačují, že během kojení může po očkování docházet k přenosu protilátek do mateřského mléka. V dubnu o tom například informoval prestižní medicínský časopis Americké lékařské společnosti na základě studie, do níž se zapojilo přes osmdesát kojících žen.

Protilátky vědci našli v 86 procentech vzorků mateřského mléka týden po druhé dávce očkování. K větším závěrům ale musíme počkat na další studie.

Pokud máte otázky na pandemii koronaviru, testování nebo očkování, pište na náš mail covid@rozhlas.cz.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související