Táňa Fischerová

19. prosinec 2009

Advent, konání dobra i nová naděje - také o těchto tématech mluvil Václav Žmolík s herečkou a moderátorkou Táňou Fischerovou v sobotním předvánočním čase. A jak právě v její rodině tradiční křesťanské svátky vypadají? "Dávno už jsme se oprostili od dárků. Prožíváme Vánoce zejména jako možnost vnímat, že je něco nad námi, že se rodí naděje," usmívá se Táňa Fischerová. V neděli 20. prosince bude hostem ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Dobročinnost - slovo naznačující "činění dobra" - jako by se ze společnosti, stejně jako ze slovníku médií vytrácelo. Táňa Fischerová však není přehnaně skeptická: "V posledních dvaceti letech se naše společnost v tomto ohledu posunula. Vždy jsem okouzlena, když vidím, kolik jsou lidé ochotni dávat."

Na toto téma přišla krátce před polednem řeč především proto, že jméno herečky a bývalé poslankyně Táni Fischerové je mimo jiné spojeno i s moderováním tradičních předvánočních - charitativních - koncertů.

"V adventních koncertech máme ty nejchudší dárce. Nemáme velké sponzory. Ale existuje velká skupina těch, kteří ty sbírky drží, a nejde jen o adventní koncerty. Lidé chtějí na někoho myslet a činit dobro - a často se podělí i o tu nejmenší částku," hodnotí Táňa Fischerová.

Česká televize letos odvysílala už tři adventní koncerty, přičemž každý z nich průměrně přinese od dobrovolných dárců přes milion korun. "Na konci se však vybere mnohem víc," upozorňuje moderátorka koncertů. "Většina našich dárců se tam totiž vůbec nedovolá." V této souvislosti si pochvaluje takzvané DMS zprávy, díky nimž se povede na charitativní účely odvést ještě více peněz.

Projevuje se letos na množství vybraných peněz současná ekonomická krize? Jak se Táňa Fischerová těší na zítřejší, v pořadí už čtvrtý adventní koncert? A na jaké konkrétní účely letos vybrané peníze poputují? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Táňou Fischerovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio