Takhle se rýžuje zlato na Moravě. Ve westernovém městečku můžete střílet z koltů nebo házet tomahawkem

13. červenec 2016

Vyzkoušet si život na Divokém západě v roce 1870. To si dal za cíl prázdninový zpravodaj Radiožurnálu a vyrazil do westernového městečka v Boskovicích na Moravě. V něm můžete navštívit indiány i kovboje a zkusit si třeba střelbu z koltů.

Profesionální zlatokopka Petra Šínová mě teď tady ve westernovém městečku v Boskovicích bude učit, jak se správně rýžuje zlato. V ruce drží železnou pánev. „Na pánvi máme písek, a v tom písku ukryto pár zlatinek,“ říká.

Během pár dnů se tu otevře celé zlaté pole, na kterém budou zlaté nugety až o velikosti 12 gramů. Vstupenkou k rýžování bude mimo jiné 1 kg trvanlivých potravin. „Potraviny se odevzdávají zástpucům potravinové banky, která je následně přerozděluje potřebným,“ vysvětluje Luboš Jerry Procházka, šéf westernového městečka.

Procházím po hlavní třídě westernového městečka, už jsem minul banku, vetešnictví nebo střelnici, jsou tu i různá představení. Do celého městečka se dostanete zadarmo, pak si tu ale musíte vyměnit peníze za boskovické dolary a platíte za jednotlivé atrakce.

V indiánské osadě mě bude náčelník, kterému říkají Malý pivo, učit házet tomahawkem. Za to člověk v přepočtu zaplatí 60 Kč. „Tomahawk držet uplně na konci, rychle natáhnout, kam chcete hodit, a jenom pustit,“ ukazuje.

autor: ova
Spustit audio