Tady se prodává na 40 tisíc růží denně. Vítejte v největší květinové burze Ameriky

Nizozemsko je květinovou velmocí. Není divu, že právě nizozemští přistěhovalci jsou průkopníky ve stejném oboru i v Brazílii. Pěstování se tam soustředí do města Holambra – které už svým názvem jasně dává najevo, že bude tak trochu holandské. A holandská je i technologie na největší burze květin na amerických kontinentech.

„Byli tu malí pěstitelé, kteří se spojili a vytvořili družstvo. Postupně se vše rozvíjelo a přitáhlo další firmy – speciální přepravce pro květiny, šlechtitelské laboratoře, obaly, takže když se dnes mluví o květinách, každý si vzpomene na Holambru ve státě São Paulu, “ provází mne rozlehlou halou Elisabete Raimundo, která má na starosti propagaci družstva.

Revoluci v prodeji způsobil holandský dražební systém, který nainstalovali na konci 80. let. „Když dražíte šaty nějaké princezny nebo kytaru Johna Lennona, trvá to hodiny. Tady ne. Tohle je obrácená dražba, takzvaná holandská. Je to jak rychlá hra, jako finanční burza,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Růže provází člověka od narození, přes narozeniny, svatbu až k pohřbu. Růži můžete dát ženě, muži, člověku mladému i starému, “ říká Elisabete, která představuje nejprodávanější řezaný květ. Mezi živými v květináči je to orchidej. Ta je sice v Brazílii doma – 3500 původních druhů pochází právě ze zdejší přírody, jenže tady jsme na burze. Tady platí místo přírodních zákonů ty tržní.

„V posledních letech pěstitelé hodně investovali do produkce orchidejí. Klesla cena a může si je dovolit víc lidí. A to zase posílí pěstování.

Ruce na stůl. Když váhá a čeká, až cena klesne moc, někdo mu může zboží vyfouknout

Oproti loňsku prodáváme o třetinu víc,“ podotýká. Ekonomickou terminologií – jako o konkurentkách - mluví Elisabete i o květinách, které se přetahují o první místo právě s růží. Jsou to lilie nebo poměrně nové alstromérie.

Dražba končí a dražitelé se postupně trousí z dražební tribuny směrem k velké kanceláři plné vystavených vzorků. Ptám se, jestli to je náročné. Jeden z nich říká, že by uvítal ještě o něco větší stres – a dělá si legraci z kolegů, kterým jen postupně vyprchává dražební adrenalin z krve.

autor: dkk
Spustit audio