Tábor chce dát sbohem nevzhledným graffiti. Speciální omítka ochrání domy před špínou i sprejery

5. květen 2022

V Táboře testují novou technologii pro opravy fasád. Novinka pracuje s chemickou reakcí oxidu titanu jako katalyzátoru a ultrafialového záření. Omítka tak při kontaktu se slunečním svitem funguje jako čistička vzduchu a umí hubit i zárodky plísní a řas na svém povrchu. Fotokatalytická fasáda je také odolná i vůči sprejerům.

„Stojíme u objektu v ulici Politických vězňů. Je to městský bytový objekt, ve finální fázi zde nakonec bude umístěn právě fotokatalytický nátěr,“ ukazuje Ondřej Semerák, jednatel městské společnosti Bytes.

Speciální fasáda podle něj umí čistit své okolí. Jeden její metr čtvereční dokáže za rok zlikvidovat až několik kilogramů nečistot. Nátěr obsahující oxidy titanu totiž při kontaktu se světlem spolehlivě zahubí zárodky plísní a řas.

Principem je, že dochází ke vzniku elektrické energie na oxidech titanu na molekulární bázi. To znamená, že poté, co něco na omítku dopadne, tak díky elektrickému výboji dojde ke spálení molekuly nečistoty. Ale je tam samozřejmě důležité osvětlení, takže když přijde sprejer a udělá nám sprejem souvislou vrstvu, která neumožní prosvícení sluncem na základní podkladní vrstvu, tak samozřejmě to nefunguje,“ vysvětluje stavební technik Tomáš Ebert.

Antigraffiti efekt

V případě, že vandalové fasádu posprejují, je podle Ondřeje Semeráka výhodou i její antigraffiti efekt. „Není vysloveně odolná, ale umožňuje v případě postříkání od graffiti mnohem lehčí a levnější čištění objektu jako takového.“

Právě lepší ochrana domů proti sprejerům je podle mluvčího města Luboše Dvořáka důvodem, proč město využití nové technologie finální úpravy fasád domů vítá. „Posprejovaná fasáda samozřejmě hyzdí veřejný prostor. Odstraňování těchto nápisů je navíc skutečně velmi drahé. Proto město vítá inovativní přístup naší městské společnosti Bytes, která opatřuje fasády některých domů neviditelnou nanovrstvou.“

Společnost Bytes se chce i do budoucna více vydávat cestou ekologie. Kromě fotokatalytických fasád plánuje například vznik dalších zelených střech na městských domech.

autoři: Jan Kopřiva , als
Spustit audio

Související