Tablet nebo rádio. Ježíškova vnoučata spojují osamělé lidi se světem

23. listopad 2017

Ježíškových vnoučat stále přibývá. Osamělým seniorům už splnily přání tisíce lidí. Ke splněným přáním se nyní přidalo i jedno speciální. Manželé z Kladna se totiž rozhodli obdarovat i jednoho z mladších. Pan Luboš, který je kvůli zranění upoutaný na lůžku, od nich dostal tablet. Z nemocničního pokoje tak může líp komunikovat se světem.

Zelená cedule, pavilon B. Tady sídlí domov Vlčí mák v Ústřední vojenské nemocnici. Uvnitř leží šestačtyřicetiletý pan Luboš. „Jel na kole, spadl a zlomil si krční páteř,” popisuje lékař Jan Votava.

Luboš je připoutaný na lůžko, kvůli dýchací trubici může jen těžko komunikovat. Odbarovat se ho rozhodli manželé Procházkovi z Kladna, kteří mu pořídili tablet za deset tisíc korun. „Tablet mu otevře zcela nové možnosti komunikace se světem. Z pokoje, kde je uvězněn, se tak vysvobodí,” shrnuje lékař.

Nemocnice nyní požádá o grant, díky kterému by mohla pořídit speciální pomůcku, aby Luboš mohl tablet ovládat samostatně.

„Maminka mi umřela asi před deseti lety. Ke starým lidem mám blízko, přestože v tomto případě o starého člověka nejde. Koupit něco tomu, kdo to opravdu potřebuje, mi přišlo jako úžasný nápad,”shrnuje Zdena Procházková, proč se s manželem do projektu zapojili.

Jeden dárek přišel až z Německa

Ježíškova vnoučata ale plní i další přání. Například pan Ondřej z Domova Hortenzie ve Frenštátu pod Radhoštěm si přál vlastní rádio, které by mu dělalo společníka. A dárce se našel velmi rychle. Dokonce až v Německu.

Pan Ondřej Plesl žije v domově ve Frenštátu už dlouho. Návštěvu neměl minimálně deset let. Rádio si přál proto, aby věděl, co se děje a aby nebyl sám.

Když přišel balíček s rádiem v retro stylu, nevěřil, že mu někdo splnil přání během několika dnů. Dárcem byl pan Alexandr Muszela, který žije v Mnichově. Oba jsme propojili aspoň telefonicky. „Udělal jste mi obrovskou radost, byl jsem štěstím bez sebe,” děkoval pan Ondřej na dálku.

autoři: mrk , Filip Titlbach
Spustit audio