Svět se začíná z pandemie probouzet s podobným scénářem. Školy to ale čeká až v září

27. duben 2020

Jaká je situace v epidemií nejvíce zasažených státech Evropy a v dalších zemích? 

Čtěte také

V tuto chvíli je nejvíc zasaženou evropskou zemí Španělsko. Vláda nastavila přísná karanténní pravidla a v posledních dnech konečně začalo ubývat obětí i tam. 

Pokud se situace nezmění, chce vláda začít uvolňovat pravidla pro pobyt venku, snad už tento víkend. V tuto chvíli a po šesti týdnech izolace se mohou ven dostat děti, ale jen na hodinu denně. Španělská vláda už zveřejnila svůj plán na postupné uvolňování pohybu na veřejnosti pro sportovce nebo pro členy společných domácností. 

Itálie

Od 4. května obnoví výrobu ve většině podniků Itálie. Otevírat se budou i některé obchody a kostely.

Čtěte také

„Sportovcům bude dovoleno se více vzdálit od domova, ale je nutné udržovat mezi lidmi dvoumetrové rozestupy. Od 18. května chceme otevřít muzea, galerie a knihovny, ale také povolit sportovcům skupinové tréninky,“ řekl italský premiér Giuseppe Conte. 

Pokud jde o školní výuku, tak na tu budou muset rodiny ještě počkat. Vláda zatím školy otevírat neplánuje a s největší pravděpodobností zůstanou zavřené až do září.

Izrael

Šíření koronavirové epidemie zpomaluje i v Izraeli. V neděli už mohly otevřít obchody, které mají vchod z ulice. Restaurace smějí nabízet jídla s sebou, původně je mohly jen rozvážet. Obchodní centra a tržnice ale ještě zůstanou zavřené.

Vláda také zvažuje znovuotevření škol, o tom bude kabinet jednat dnes (v pondělí 27. dubna). Úřady ale zdůrazňují, že některá pravidla (nošení roušek, udržování odstupu a důkladná hygiena) musejí zůstat zachovaná a lidé je mají dodržovat.

USA

Američané v některých částech Spojených států opakovaně protestují proti karanténním pravidlům a volají po zrušení zákazů vycházení. A v Kalifornii už například lidé o víkendu omezení pohybu nedodržovali.

Policie musela řešit plné pláže, o víkendu bylo totiž teplé a slunečné počasí, a tak se v okolí Los Angeles vydaly koupat tisíce lidí. Mnoho z nich argumentovalo tím, že už jsou zavření příliš dlouho a už jim dochází trpělivost. Policie nijak dramaticky lidi z pláží nevyháněla, snažila se ale situaci alespoň nějak korigovat a motivovat lidi, aby si udržovali odstup.

V audiozáznamu si poslechněte celý příspěvek Marie Machytkové ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.