Svět pod vodou je úžasný. Měli bychom dělat vše pro to, aby takový zůstal, nabádají cestovatelé

Cestování, to je pro mnohé způsob, jak trávit dovolenou, ale podle potápěčů a filmařů Petry Doležalové a Libora Špačka cestování rozšiřuje obzory a umožňuje vyklouznout z mikrosvěta, ve kterém většina z nás žije.

Petra Doležalová a Libor Špaček jsou cestovatelé, kteří pomocí kamery zaznamenávají přírodu a podmořský svět. „Propojujeme světy pod vodou a nad vodou, hledáme linky, které je propojují,“ přibližuje Petra Doležalová.

Za své filmy dostali řadu ocenění, což považují za znamení, že se ubírají správným směrem, i když jim to přijde paradoxní, protože, jak připomínají, zpočátku nebyli filmaři, ale spíš cestovatelé a fotografové. „Pak jsme se do toho pustili jako nadšenci a tvrdě jsme pracovali,“ přibližuje cestu k úspěchu Petra Doležalová.

Navštívili Vanuatu, Papuu, Maledivy, Svatou Lucii, Tahiti nebo třeba Mauricius a shodně tvrdí, že chtějí pracovat na ochraně podmořského světa. Tím však vzniká dilema, zda je dobré na těchto místech natáčet, protože filmy přilákají další turisty. „Prostřednictvím dokumentů alespoň zachováme něco pro budoucnost. Řekli jsme si navíc, že když nepojedeme my, pojedou jiní filmaři,“ vysvětluje Libor Špaček.

Čtěte také


Dokumenty Petry Doležalové a Libora Špačka můžete sledovat na ČT2, a to od 20. května každou středu ve 20 hodin.

Libor Špaček začal původně fotit pod vodou na filmy. Výsledek byl v takovém případě vždycky velkým překvapením. „Bylo to lepší, ale šlo jen o zábavu. Když fotíte nebo natáčíte v rámci nějakého projektu, máte často jen jedinou příležitost. Digitální technika je proto nesrovnatelně jistější,“ připomíná.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio