Svět nejlépe poznáš ze sedla kola, vědí v Krakově. Připravili speciální program pro cyklisty

„Kolo je nejcivilizovanější dopravní prostředek.“ Tohle kdysi napsala britská spisovatelka Iris Murdochová a její slova inspirovala městská muzea v polském Krakově. Připravila zvláštní poznávací program pro cyklisty. Otestoval ho pro vás náš zpravodaj Vít Pohanka.

Skláním se nad mapou s vedoucím půjčovny kol v ulici Grodzké panem Maciekem. Ukazuje mi tři trasy, po kterých se můžu vydat – jedna vede po muzeích a památkách týkajících se druhé světové války. Další přibližuje středověký Krakov a třetí unikátní stavby a místa.

Jakmile se usadím na stylovém městském bicyklu, vyrazím po pěší zóně. Za chvíli mám za sebou návštěvu bývalého vězení gestapa a lékárny, jejíž majitel pomáhal židům v krakovském ghettu. A mířím k Schindlerově továrně. Ano, právě té, ve které svitavský Němec Oscar Schindler zaměstnával a zachránil před smrtí asi 1200 převážně polských Židů.

Kolo jsem zamknul u stojanů před budovou a jdu koupit lístek. Protože se držím mapky z půjčovny a nechal jsem si ji orazítkovat, dostanu slevu. Namísto 21 zlotých zaplatím 10,50 – ušetřím tedy něco přes 70 korun. A jak vidím, nejsem zdaleka sám, kdo zvolil cyklistickou prohlídku města.


Proč kolo? Dostanete se na něm dál a víc toho uvidíte.

„Jsem v Krakově poprvé, takže je to taky poprvé, co si tady půjčuji kolo. A důvod? To je jednoduché – dostanete se na něm dál a víc toho uvidíte,“ pochvaluje si turistka Rita z německého Hannoveru.

„Moc mne zajímá, jak žijí Poláci. Chci vidět jejich nejenom kulturu a památky, ale taky jak se jim vede v každodenním životě,“ dodává.

Zajímá vás, jak cesta našeho zpravodaje pokračovala? Poslechněte si jeho reportáž a podívejte se na fotky přímo z místa. Tak co, nalákali jsme vás k výletu do Krakova? :-)

autor: vpo
Spustit audio