Své dítě „nepřekuřujte”. Můžete způsobit závislost, varuje Eva Králíková

29. květen 2017

Každý rok se v Česku alespoň jeden Čech z deseti pokouší přestat kouřit. Povede se to jen čtyřem procentům z nich. „V posledních dvou letech u nás kuřáků i přesto ubylo, kouří každý čtvrtý Čech. Sedm z deseti lidí by přitom raději nekouřilo,” říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Eva Králíková, šéfka pražského Centra pro závislé na tabáku.

Máte doma dítě ve věku kolem 13 let a bojíte se, že bude zkoušet cigarety? Váš strach je podle Evy Králíkové oprávněný. „Dospělí lidé kouřit nezačínají, většina si zapálí mnohem dřív - podle statistik je to u nás mezi deseti a dvanácti lety,” říká.

A tabákový průmysl toho nelítostně využívá. Nebudou-li totiž děti kouřit, přijdou tabákové firmy postupně na mizinu. A protože jim zákon neumožňuje cílit reklamu přímo na děti, musí si poradit jinak.

„Tabákový průmysl je chytrý a ví, že mladí lidé rádi chodí na párty a diskotéky, proto pořádají různé hudební akce, kam investují svou snahu získat další zákazníky,” upozorňuje Eva Králíková. „Marketing má v pubertě mnohem větší vliv než rodina.”

Pokud vás napadlo, že své dítě zkusíte cíleně „překouřit”, aby mu bylo špatně a cigarety si pro příště raději rozmyslelo, má pro vás Eva Králíková varování.

„Máme určitou genetickou dispozici k tomu, jak jsou nastaveny receptory, na které se navazuje nikotin, nebo receptory, které souvisejí s vyplavováním dopaminu. I po jediné krabičce cigaret se můžeme stát na nikotinu silně závislými!” varuje.

Čtěte také

Přestat kouřit je jako jezdit na kole

Závislost na cigaretách přitom není žádná legrace. Podle statistik za sebou průměrný padesátiletý kuřák má až třicet pokusů přestat.


Díky varovným obrázkům na krabičkách cigaret ročně přestávají kouřit až dvě procenta kuřáků.EVA KRÁLÍKOVÁ

„Našim pacientům se pokoušíme vysvětlit, že když se jim nepovedlo přestat napoprvé, neznamená to, že jsou neschopní. Říká se, že přestat kouřit je jako naučit se jedit na kole. Párkrát spadnete, než se vám podaří chytit balanc.”

Co bývá větším kamenem úrazu: psychická, nebo fyzická závislost? Jak se v boji proti cigaretám osvědčily varovné obrázky na krabičkách cigaret? A co Eva Králíková očekává od zákazu kouření v restauracích?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio