Svatováclavská pouť se oděla do komornějšího hávu. Dominik Duka ve Staré Boleslavi vyzval k toleranci

Stovky lidí si ve Staré Boleslavi připomínají svatého Václava, patrona českého národa. Knížete nechal zavraždit roku 935 jeho bratr Boleslav u tamní baziliky, kterou dnes po její opravě slavnostně otevřel Dominik Duka a ve které bude vystaven svatováclavský meč a relikviářová busta. „Atmosféra je tu letos podstatně komornější než v předchozích letech,“ líčí reportér Pavel Lochař.

Pouze na velkoplošné obrazovce mohli věřící ve Staré Boleslavi sledovat letošní Svatováclavskou mši. „Místo tradiční mše na náměstí sloužil kardinál Dominik Duka mši v opravené bazilice svatého Václava. Před začátkem řekl Radiožurnálu, aby na sebe lidé byli slušní a tolerantní. Zmínil i to, že politický boj není osudem této země,“ shrnuje reportér Pavel Lochař.

Čtěte také

Do podoby poutě za svatého Václava se letos promítl také souběh s výročím 1100 let od zavraždění jeho babičky. „Oslavy jsou komornější, protože oficiální Národní pouť byla letos u příležitosti kulatého výročí úmrtí svaté Ludmily, která se konala před deseti dny v Tetíně,“ vysvětluje reportér.

autoři: Jiří Chum , Pavel Lochař , jkh
Spustit audio

Související