Studentské agentury po změně zákona

13. říjen 2004
Vaše téma

Třináctý den platí nový zákon o zaměstnanosti. A třináctý den s ním doslova bojují agentury práce. Nové podmínky jim totiž znemožnili uzavírat s brigádníky "dohody o provedení práce". Jednoduše řečeno, když jde teď student jen umýt okna, musí za něj agentura odvést veškeré pojistné. Obrovský nárůst administrativy je jen jeden z problémů, se kterými se studenti a agentury práce potýkají.

Ještě pro doplnění. Vtip je v tom, že když si student bude shánět práci přímo u firmy, těžko říci, jak jich obchází třeba dvacet, tak ta s ním může uzavřít onu "dohodu o provedení práce" a nemusí za něj odvádět pojistné. Můžeme to přirovnat třeba k pekárnám, asi si nebudete kupovat housky přímo v továrně, ale až v obchodě. Stejně jako student přijde do agentury, která mu dohodí práci. Teď už to ale tak jednoduché není. Firmám se už brigádník najatý přes agenturu, která nový zákon dodržuje, nevyplatí. Protože musí mít stejné pracovní podmínky, jako ostatní zaměstnanci.

Co na to říká Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je na nový zákon patřičně hrdé?

Teoreticky je zákon zvládnutý opravdu dobře, nejsou v něm "díry", ale jak se ukazuje v praxi je skoro nemožné ho přesně dodržovat, hlavně co se týká krátkodobých brigád. Ladislav Jouza, specialista z oddělení pracovně právní legislativy na Ministerstvu práce obhajuje zákon takto.

Jouza: Agentury mohou zapůjčit zaměstnance pouze v pracovní smlouvě nebo v dohodě o pracovní činnosti. Je to pro ochranu studentů. Dohoda o pracovní činnosti a pracovní smlouva se započítává do důchodu, ale dohoda o provedení práce to nezakládá. Uzavře-li student dohodu o provedení práce, nesplní podmínky pro výplatu a poskytování podpory v nezaměstnanosti. Nářky studentů vidím jako neopodstatněné, tato úprava jde v jejich prospěch.

Jaké jsou tedy reakce studentů? Ptali jsme se dvou vysokoškoláků, jak se jim změna zákona zamlouvá.

Vysokoškolačka: Největší problém je ten, že dříve se daně nestrhávaly, teď ano. Vysokoškolák: Je to více papírování, zdržování, jsou větší fronty a v důsledku je méně peněz.

Časem se třeba zákon usadí nebo agentury práce, alespoň ty malé, zkrachují. Klienti, tedy firmy, rozvazují smlouvy a agentury přicházejí o peníze. Ministerstvo práce a sociálních věcí si přesto myslí, že vše je v naprostém pořádku, na všechny argumenty má jasnou odpověď. Ale zákon platí teprve 13 dní - uvidíme, co bude za pár měsíců a komu dá praxe za pravdu.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu