Stovky hasičů končí. „Hlavním důvodem je nedůvěra,“ objasňuje šéf hasičského sboru

4. prosinec 2022

Sedm stovek profesionálních hasičů odejde letos od Hasičského záchranného sboru. Vyplývá to z informací generálního ředitelství. Scházet budou hlavně členové výjezdových jednotek, operátoři v call centrech a lidé se zdravotnickým vzděláním. „Sedmdesát procent z nich jsou hasiči, kteří jsou u sboru dvacet a více let,“ objasňuje generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček, podle kterého hlavním důvodem odchodu je nedůvěra a obava hasičů.

Jaký je důvod, že 680 lidí od hasičů odchází?

Čtěte také

V tuto chvíli ještě nemám přesné analýzy, ale podle toho, jak jsem mluvil s kolegy krajskými řediteli, tak hlavním důvodem je asi určitá nedůvěra, obava, a to ve vztahu k tomu, že ve vládním prohlášení byla dána jedna ze statí revize zákona o služebním poměru 361 z roku 2003. A právě ta hasičům garantuje určité důchody a výsluhy.

A byť ministr vnitra, já a šéfové dalších bezpečnostních sborů deklarujeme veřejně, že se revize nebude týkat těchto oblastí, tak přesto lidé příliš nevěří. A to si myslím, že je asi hlavním důvodem. My se musíme snažit o stabilizaci déle sloužících proto, abychom měli dostatečné portfolio těch lidí, kteří budou předávat zkušenosti mladým, kteří přijdou.

Ve kterých krajích jsou největší problémy s nedostatkem hasičů? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související