Stavba rodinného domu vás od příštího roku vyjde na víc peněz. Kvůli požadavkům na úsporu energie

Chystáte se stavět dům? Možná vás to bude stát víc peněz. Nové rodinné domy totiž musí být od příštího roku úspornější. Vyžaduje to evropská legislativa. 

Pan Jan má stavební povolení už schválené. Na výstavbu rodinného domku v okolí Berouna ale nespěchá, chce začít až v příštím roce. Tedy v době, kdy už budou platit nová pravidla. „My se chystáme stavět nízkoenergetický dům. Bude mít pod podlahou umístěné tepelné čerpadlo,“ popisuje.

Čtěte také

Pravidla úsporného bydlení pan Jan splní. Tepelné čerpadlo je totiž jednou z možností, jak snížit spotřebu energie v domě. 

„Do budoucna už se žádný nový dům neobejde bez obnovitelných zdrojů energie. Dneska se například mluví o fotovoltaice na střechu, ještě v kombinaci s baterkou,“ vysvětluje ředitel odboru energetické účinnosti a úspor ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Sochor.

Stavební povolení do zásoby

Stavba nového domu tak od příštího roku kvůli přísnějším podmínkám podraží. „Předpokládáme, že nárůst ceny může být v objemu kolem deseti procent,“ odhaduje technický ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Pavel Ševčík.

Pro představu: dům za tři miliony korun bude vyžadovat další investici ve výši 300 tisíc. Někteří lidé se tomu chtějí vyhnout, a žádají proto o stavební povolení s předstihem, takzvaně do zásoby. Stavební povolení má ale svoje limity, platí jen dva roky. Pokud tedy lidé do té doby nezačnou stavět, musí žádat úřad o povolení znovu.

autoři: Zuzana Švejdová , als
Spustit audio

Související