Startuje Národní potravinová sbírka. Rekordní počet obchodů chce pomáhat lidem v nouzi

10. listopad 2017

Do Národní potravinové sbírky se letos zapojí téměř 750 prodejen po celé republice. Nákupem jídla nebo drogistického zboží může kdokoliv přispět charitám a dětským domovům. Projekt startuje v sobotu v osm hodin ráno a potrvá do osmi do večera.

Loni se podařilo vybrat 789 tisíc porcí jídla a skoro pět tun drogistických výrobků. Dary dostávají lidé v nouzi - putují například do dětských domovů, k matkám samoživitelkám a také k seniorům.

Sbírka je zaměřena na trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Nakoupit můžete například konzervy, těstoviny, luštěniny nebo dětské pleny. Nákupní seznam pro inspiraci najdete na webových stránkách Potraviny pomáhají.


Kde letos nakoupit? Celý seznam obchodů zapojených do Národní potravinové sbírky najdete na www.potravinypomahaji.cz

Vybírejte ovšem potraviny, které jsou kvalitní a vyživově hodnotné. „Řada seniorů přežívá celý měsíc na rohlíku s gothajem a jsou regulérně na pokraji podvýživy,“ vysvětluje Milan Kříž z neziskové organizace Byznys pro společnost, která akci pořádá.

Co se s potravinami děje pak?

Nakoupené potraviny se nejprve přesunou do potravinových bank a odtud putují k potřebným. Část zboží se k nim dostane hned druhý den. Zbytek se distribuuje postupně podle potřeb jednotlivých charit.

„Chceme aby vybrané potraviny zůstávaly v regionu,“ říká Milan Kříž, „abyste pomohli těm lidem, které třeba potkáváte na ulici a ani nevíte, že pomoc potřebují.“

Do sbírky se zapojí i Český rozhlas. Sběrné místo bude na Vinohradské ulici v Praze, kam můžete přijít darovat zboží už v pátek do 20 hodin. V sobotu se přidá ještě pět regionálních studií: České Budějovice, Jihlava, Liberec, Olomouc a Ostrava.

autoři: mkk , zus
Spustit audio