Start rakety Falcon Heavy českýma očima. „Sledovali jsme to s husí kůží,” říká David Stehlík

Červený elektromobil Tesla Roadster už je na cestě po své oběžné dráze kolem Slunce. V úterý večer jeho start sledoval i jediný český expert působící ve společnosti Space X David Pavlík. Ten sice pracuje na projektu Dragon, tedy kapsle, která vozí zásoby k mezinárodní vesmírné stanici, ale přesto si nenechal jedinečnou událost ujít.

Na záběrech ze startu je vidět a slyšet euforie poté, co se raketa odlepila od země. David Pavlík ale říká, že úspěšný start je jen jednou částí úspěchu. „Při letu je několik důležitých milníků: že projde fází maximálního aerodynamického namáhání, že se oddělí stupeň a že stupeň přistane.”

Za úspěšnou se mise podle něj dá považovat, když se náklad dostane na oběžnou dráhu.

Sledovali jsme to s husí kůží

Start rakety Falcon Heavy sledovali lidé po celém světě, a to díky záběrům z různých kamer přímo na startovní plošině. Zaměstnanci projektu jich měli k dispozici ještě víc na firemním intranetu.

„Byli jsme hodně napjatí. Nejprve všichni utichli a pak jsme s husí kůží sledovali, než dojde k oddělení vedlejších stupňů,” popisuje David Pavlík, který má na starosti přípravu lodi Dragon na zásobovací mise.

autor: mkk
Spustit audio