Start Memoriálu Luboše Tomíčka déšť nezrušil, jezdci si dráhu pochvalovali

9. září 2014

Nechybělo mnoho a jezdci i fanoušci přišli o tradiční plochodrážní závod. Start již 46. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka ale nakonec nezastavil ani hustý déšť. Z vítězství se tak radoval nejen ruský plochodrážník Emil Sajfutdinov, ale hlavně pořadatelé.

Ještě hodinu a půl před startem závodu padal na dráhu stadionu na Markétě hustý déšť. Pořadatelé, mechanici i závodnici chodili zachmuřeně po depu a hledali na nebi alespoň náznak jasné oblohy.

Jednu chvíli to vypadalo, že se Memoriál Luboše Tomíčka poprvé v jeho historii nepojede. Po půl hodině ale déšť ustal a dráhu, kterou pořadatelé kvůli předpovědi počasí přes den vůbec nekropili, přívaly vody nepoznamenaly.

„Dráha byla perfektní. Od prostředku byla taková jednotvárná a záleželo hodně na startu, ale na ty podmínky byla výborná. Jsem rád, že se závod stihl odjet a že teď sedíme v suchu,“ oddechl si vítěz závodu Emil Sajfutdinov.

Déšť se totiž na stadion znovu začal snášet při posledním kole finálové jízdy a ve chvíli, kdy ruská hvězda odpovídala na dotazy novinářů, už byla venku doslova průtrž mračen.

O tom, že se déšť znovu vrátí, pořadatelé věděli dlouho dopředu a tak se snažili závod co nejvíce urychlit. Vynechali doprovodný program i úpravu dráhy mezi jízdami.

Čtěte také

„Myslím si, že by všechny závody měly takhle vypadat. Závodník nečeká na jízdy, pořád je v tempu,“ potěšilo čtvrtého v pořadí Václava Milíka.

Nejlepší z českých závodníků přitom málem na měkkou dráhu doplatil. Ve finále se mu motorka v zatáčce zvedla na zadní kolo a málem skončil v kotrmelcích.

„Na dráze, kde je hodně materiálu, vždy takhle blázním. Líbí se mi v tom jezdit, měl jsem namále, ale ustál jsem to. Aspoň se pobavili diváci,“ usmíval se Václav Milík.

Stupně vítězů 46. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka: vítěz Emil Sajfutdinov z Ruska (uprostřed), na druhém místě skončil Jurica Pavlic (vlevo) a třetí dojel Rafal Okoniewski z Polska
autoři: pka , Petr Hašek
Spustit audio