Spotřeba alkoholu v České republice

27. únor 2006
Vaše téma

Možná to víte. Možná ne. Každopádně je to hodně dobrá zpráva. Poprvé za posledních téměř dvacet let u nás klesla spotřeba alkoholu! A to zhruba o litr lihoviny na jednoho obyvatele. Lékařská veřejnost se raduje, ale zároveň hledá příčiny. Jaké to jsou jsme se ptali primáře léčebny v Praze - Bohnicích Karla Nešpora.

Nešpor: Nabízejí se různá idealistická vysvětlení, například že občané si uvědomili svoji vlasteneckou povinnost, nebo že lidé více uvažují o svém zdraví, jako o nutné podmínce ekonomického úspěchu. Tato vysvětlení mohou být třeba pravdivá, ovšem cynický primář Nešpor soudí, že to bude spíše způsobeno zvýšením spotřební daně na destiláty.

Primář Nešpor takto uvažuje, protože pokles spotřeby se týkal právě nejvíce destilátů. U piva a vína žádné dramatické snížení nebylo zaznamenáno. Zvýšení spotřební daně vešlo v platnost v lednu 2004 a bylo ze dvou set třiceti čtyř korun za litr 100% alkoholu na 265 Kč za litr. Třeba u vína je pokles spotřeby opravdu nepatrný. V roce 2002 to bylo 16,2 liru na jednoho občana, v roce 2004 naopak 16,5. takže se spíše zvyšuje.

Co z těchto údajů vyplývá, k čemu jsou tato čísla dobrá?

Budeme citovat primáře Karla Nešpora. Aby česká pracovní síla a tedy i české hospodářství bylo schopné konkurence, je zapotřebí snížit spotřebu alkoholu. Projeví se to nejen v nižších nákladech na léčbu, ale hlavně v produktivitě práce. Aby k tomuto došlo, tak nezbude nic jiného než zvýšit daně.

Nešpor: Věc na kterou by odvážná česká vláda měla sáhnout po volbách a vlády většinou bývají odvážné těsně po volbách, je spotřební daň na alkohol v pivu. Já netvrdím, že by se muselo pivo zdražovat, ale říkám, že by se měl zdražit alkohol v pivu, to znamená ta, která obsahují minimum alkoholu. Taková by možná mohla jít cenově dolů, dvanáctka naopak nahoru.

Trochu teď slyšíme milovníky piva, jak u přístrojů nesouhlasí. Nedá se nic dělat, zdraví je zkrátka přednější a někdy bude muset k tomuto kroku dojít. Jinak se český národ upije.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu