Sportovci se připravují na vedra v Tokiu. Pomáhá speciální oblečení i trénink v sauně

31. červenec 2019

Je to už takový kolorit posledních olympijských her – vždycky se před nimi objeví něco, čeho se můžou sportovci, fanoušci, dobrovolníci, pořadatelé nebo i novináři obávat. Před brazilským Riem to byl virus zika a vysoká kriminalita, před jihokorejským Pchjongčchangem zase jen pár desítek kilometrů vzdálená Severní Korea. Rok před hrami v japonském Tokiu je strašákem tamní počasí.

Když si najdete předpověď počasí pro Tokio na následující dny, najdete hodnoty jen lehce přes třicet stupňů. Ve spojení s velkou vlhkostí to ale příjemné být nemusí. Loni měli v Tokiu až čtyřicet stupňů.

Tokio sužují vedra a prodejci na největším rybím trhu na světě se bojí o své živobytí

Čtyřicetistupňová vedra, která sužují Tokio, ohrožují i živobytí prodejců na největším rybím trhu světa - Tsukidži.

Nebývalá vedra nesužují jen Evropu. S horkem bojují také asijská velkoměsta. V některých čínských nebo japonských městech se teplota v rozpálených ulicích blíží 50 °C. V Japonsku už za poslední dva měsíce zabilo horko desítky lidí. A starosti má i největší rybí trh na světě v centru Tokia, světoznámý Tsukidži.

„Extrémní horko se řeší dlouhodobě. Termíny závodů a kvalifikací se dávají do brzkých ranních nebo pozdních večerních hodin, alespoň u outdoorových sportů,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Jeden příklad za všechny: maraton má odstartovat už v šest hodin ráno. Češi nechtějí ponechat nic náhodě ani při výběru oblečení, testovali prý až stovky materiálů. „Do čtyřiceti stupňů potřebujete jiné tričko, ale potom přijdete do klimatizované místnosti, takže musíte mít něco přes něj. Je nutné mít lehké savé věci, které rychle schnou,“ vysvětluje Kejval.

Simulace vedra v sauně

Veslař Ondřej Synek dokonce testoval trička i v sauně, aby simuloval japonské podnebí. Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor představuje další věc, která by měla českým sportovcům ve vedrech pomoct: bílou chladící vestu.

„Těsně před závodem se chladit je nesmysl, ale v průběhu dne je to znát. Je to jednoduchý princip, dá se tam nalít asi půl litru vody a nachladí se v lednici,“ vysvětluje.

Chladící vesta jako večerní zábava

Teď jde prý o jeden z nejmodernějších modelů, ale úplnou novinkou chladící vesty pro české olympioniky nejsou. Dostali je už před patnácti lety do Atén, jak vzpomíná oštěpařka Barbora Špotáková: „Bylo to dobré, ale spíš pro srandu. Nakonec takové vedro nebylo, ale večerní zábava to byla fajn. Lidem to slušelo,“ směje se.

„Je lepší si dát led za krk,“ přidává svou zkušenost dvojnásobná mistryně světa, překážkářka Zuzana Hejnová.

Mezi další nástrahy her v Tokiu patří možnost zemětřesení, tajfunů, špatná dopravní situace nebo velké vzdálenosti mezi sportovišti. Ani na jedno se ale Češi příliš připravit nemůžou, snad jen se vybavit obezřetností a trpělivostí.

autoři: Jan Suchan ,
Spustit audio