Společný postup proti nacionalismu asi zabere. Přesto Francii čeká období velké nejistoty, říká Janyška

7. červenec 2024

Ve Francii před necelou hodinou začalo druhé kolo parlamentních voleb, jejichž první kolo ovládla nacionalistická strana Národní sdružení trojnásobné prezidentské kandidátky Marine Le Penové. Tradiční pravice, levice i centristé vyzvali své voliče, aby se vzestupu krajní pravice společně postavili. Někteří kandidáti se dokonce vzdali účasti ve druhém kole. Bude tento tah úspěšný? politický komentátor a bývalý velvyslanec v Paříži Petr Janyška.

Jak velký efekt může výzva ke společnému postupu proti nacionalistům mít?

Poslední průzkum ukazuje, že krajní pravice v parlamentu zdaleka nebude mít nadpoloviční většinu. Předpokládá se, že by měla maximálně 200 křesel. Pokud tedy voliči skutečně půjdou volit, budou v parlamentu tři velké bloky. Nejsilnější bude tvořit krajní pravice, tedy Národní sdružení Marine Le Penové. Následovat bude levice do 175 křesel a pak Macronův centristický tábor kolem 150 křesel.

Čtěte také

Jaké jsou možné scénáře toho, co se bude dít po volbách?

Premiéra jmenuje prezident, a ten mu představí svoji vládu. Takto to bylo ve Francii vždycky, ale teď je doba, kdy je všechno jinak a stát se může prakticky cokoliv. Francii čeká velké období nejistoty. Podle ústavy není žádné datum, do kterého by prezident musel jmenovat premiéra. Teoreticky by klidně mohla dal pokračovat současná vláda. Ve chvíli ale, kdy by se projednával zákon v parlamentu, a většině by se to nelíbilo, mohla by vládě vyjádřit nedůvěru.

Po volbách může nastat trojí scénář. Nejstabilnější model by byla vláda široké koalice od pravice přes Macronův střed až po umírněnou levici, která by měla v parlamentu většinu. Kdyby to nevyšlo, mohl by Macron nechat sestavit vládu technokratů. To jsme viděli třeba nedávno v Itálii. Anebo by mohla vzniknout menšinová vláda, kterou už ostatně Macron měl od voleb v roce 2022, kdy ztratil nadpoloviční většinu. Tato menšinová vláda by pak ad hoc hledala podporu pro každé hlasování v parlamentu napříč.

Francouzské úřady očekávají nepokoje. Posílily nějak bezpečnostní opatření? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , opa
Spustit audio

Související