Splněný sen aneb výstup na horu Fudži

Být v krajině vycházejícího slunce v srpnu a nevylézt na ní, by bylo chybou. Tato Japonci milovaná a uctívaná hora je přístupná pouze v létě.

"Rád bych vystoupil na Fudži!" svěřuji se paní domácí, která kroutí hlavou, že to může být nebezpečné, chce to dlouhou přípravu a dobrou fyzičku. Nakonec však vymyslí plán a jednoho rána zvoní u dveří dva "strážní andělé", aby mě provázeli na posvátný vrchol, jeden ze symbolů Japonska.

Jedeme autem na parkoviště ve výšce 2300 m. Pod námi jsou hluboké lesy, nad námi červenohnědá krajina složená z miliard sopečných kamínků. Výstup zahájí rozcvička a poučení:"Nepospíchat, krok za krokem!" S výškou ubývá kyslíku.

Odpočíváme stále víc. Nad 3000 m je nutné se posilnit. Třeba pár loky kyslíku ze spreje, který koupíte na chatě spolu se suvenýry. Potkáváme stovky poutníků. Rodiče s dětmi, prarodiče s vnoučaty, muže s páskou na ruce-dobrovolníka, čistícího horu od odpadků.

Ve 3500 m začíná docházet dech. Jen malý kamenný Budha ve vlněné čepici, obsypán drobnými mincemi se nepřestává usmívat. Krok za krokem. Zhluboka dýchat. Popadnout dech.

Najednou vidíme dřevěnou bránu-torii, vítající nás na vrcholu 3776 m.n.m. Posadíme se na okraj kráteru a hledíme do útrob spící krasavice, jak Japonci tuto, v hlubinách stále činnou sopku, nazývají. Na procházku po obvodě kráteru už nezbývá sil ani času. Sestupujeme dolů.

Rolničky na poutnické holi, ozdobené znamením ze svatyně na vrcholu, cinkají. Je pozdní odpoledne, stále však potkáváme poutníky lezoucí nahoru. Přenocují na některé z chat, aby pokračovali ve výstupu před úsvitem. Na vrcholu přivítají východ slunce.

Začíná se stmívat a my sedáme do auta. Máme poslední možnost rozloučit se s horou. Její silueta se majestátně črtá na obzoru. Na chatách se rozsvěcují světla lamp. Sajónara! Na shledanou Fudži-san!

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio