Splitské letiště se bude rozšiřovat

18. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Kapacita letiště Kaštel u Splitu by se měla v budoucnu zdvojnásobit, pracovat se na tom začne hned po skončení letošní sezóny. Graffovo kvarteto odehrálo už třetí koncert na chorvatském pobřeží. Zastihne-li vás neděle na Brači, můžete být odpoledne v přístavu Supetar svědky klání v triatlonu.

Letiště Kaštel u Splitu svou kapacitou už zdaleka nestačí množství turistů, které přijímá. Osmdesát šest procent provozu tvoří lety zahraničních společností. Jen nízkonákladové aerolinie přivezly do Splitu 15% cestujících, tedy více než domácí Croatia Airlines. Letos by mělo letiště Kaštel odbavit 1 milion 160 tisíc cestujících z 9 tisíc letadel.

Že je kapacita letiště hluboko pod stávající potřebou dokládá i to, že má k dispozici všeho všudy 3 autobusy k přepravě cestujících přes plochu letiště. Personál tedy často nutí cestující k nebezpečné cestě od letadla do odbavovací haly pěšky mezi stojícími letadly.

Ihned po skončení turistické sezóny se má ale začít s realizací projektu za 360 milionů HRK (asi 1,45 mld Kč). Kapacita letiště by se měla zdvojnásobit. V první řadě má jít o rozšíření plochy pro parkování letadel. Pak se dostane i na zvětšení odbavovací haly. První fáze modernizace letištního terminálu má skončit v roce 2012.

Češi slavili úspěch se skladbami Antuna Dobroniče

V kostele sv. Kříže ve městě Vodice odehrálo Graffovo kvarteto už třetí koncert na chorvatském pobřeží. Tento týden hrálo už dvakrát na ostrově Hvar. Přispělo hudbou dokonce při zahájení stálé výstavy o slavném chorvatském skladateli Antunovi Dobroničovi, kterou ve městě Jelsa otevřel chorvatský prezident Stipe Mesič.

Graffovo kvarteto přijelo na ostrov Hvar s repertoárem skladeb Antonína Dvořáka, Vítězslava Nováka a také jeho žáka Antuna Dobroniče. Koncerty byly pod širým nebem a o to byly krásnější. Čím si Graffovo kvarteto zasloužilo pozvání do Chorvatska, mi řekla muzikoložka Ira Karlovičová.

"Pozvali jsme Graffovo kvarteto, aby u nás hráli skladby Antuna Dobroniča, kterému jsou věnovány hudební večery na Hvaru a nejen tady. Matice Chorvatská je pořádá už 15 let. Antun Dobronič je s českou hudbou a Českem vůbec spojený velmi úzce, protože v letech 1910 až 1912 studoval na pražské konzervatoři u Vítězslava Nováka, u kterého také promoval."

O smyčcovém kvartetu mladých hudebníků se Ira Karlovičová dozvěděla v památníku Vítězslava Nováka v Kamenici nad Lípou. "Oni mi doporučili Graffovo kvarteto jako mladý hudební soubor, který má ve svém repertoáru také skladby Vítězslava Nováka. Proto jsme je k nám na Hvar pozvali," řekla Ira Karlovičová.

O koncerty byl velký zájem. Jak mezi místními, tak mezi turisty na Hvaru. Zvláště v Jelse, kde je výstava o Novákově žákovi Antunu Dobroničovi a kde tráví dovolenou i mnoho Čechů. Vedoucí kvarteta Štěpán Graffe zhodnotil pro Radiožurnál koncerty pod širým nebem jako velmi příjemné s typickou mediteránskou atmosférou. Příští rok budou Chorvaté slavit 130. výročí narození Antuna Dobroniča. Na akce spojené s oslavami chtějí opět pozvat i české umělce.

Triatlon na Brači

Pokud se v neděli chystáte na ostrov Brač, můžete být odpoledne v přístavu Supetar a jeho okolí svědky klání v triatlonu. Start je v 15:30. Startovné pro příchozí závodníky je 20 eur. Plave se 750 metrů, na kole se jede 20 km a běží 5 km. Vítěz dostane týdenní pobyt v některém z hotelů v Supetaru pro 2 osoby.

Směnné kurzy

Je to až neuvěřitelné, ale dnes jsem v jedné směnárně na ulici Dubrovačka ve Splitu narazil na kurz dokonce 7,26 kun za euro. A bez provize! Například Privredna banka Zagreb uvádí svůj kurz 7,25 kuny za jedno euro a 25 kun a 78 lip za 100 českých korun. Za stejnou částku v korunách slovenských nabízí 21 kun a 8 lip. V bankovních směnárnách a také v turistických kancelářích je třeba počítat s tím, že si odečítají provizi. Například v Šibeniku u katedrály dávali za euro jen 7 kun a 13 lip.

Palivo

Benzín pro vaše auto vás bude stát stejně jako před týdnem - tedy litr Naturalu 95 je za 8 kun - pokud načerpáte na pumpě státní firmy INA. I další soukromé stanice se většinou drží této ceny. Nafta stojí 7 kun a 56 lip. A plyn 3 kuny 35 lip.

Doprava

Je tu opět víkend a tedy velmi silný provoz na dálnicích. Na výjezdu z dálnice A1 před obchvatem Splitu - před mýtnou bránou Lučko byla v sobotu večer osmikilometrová kolona. Před tunelem Mala Kapela směrem od moře byla fronta dlouhá 4 km. V opačném směru kolona nestála. Další kritický bod na A1 - tunel Sveti Rok. Od Záhřebu směrem k moři sahala v sobotu večer kolona 8 km před tunel. Z druhé strany byla 5 km dlouhá.

S kolonami se řidiči mohou setkat také na jadranské magistrále - zvláště před průjezdem městem Omiš, kde je jediný most přes řeku Cetina a dále se projíždí rušnou ulicí pnou chodců. Podobná situace panuje i při průjezdu Makarskou. Pozor na nárazový vítr, který může komplikovat situaci na mostech.

Velmi silný provoz lze také očekávat na tzv. Istrijském Ypsilonu - tedy na souběhu dvou větví dálnice na Istrii - od Umagu a od Puly. Policie žádá řidiče, aby zachovali i v těchto parných dnech klid za volantem a jezdili pozorně a podle pravidel. Na dalmatském úseku dálnice A1 došlo už k několika lehčím dopravním nehodám, ale i ty jsou zbytečné.

S kolonami počítejte také před hraničními přechody Bregana a Macelj - před oběma byla v sobotu 5 km dlouhá kolona. Také na hraničním přechodu Spielfeld ze Slovinska do Rakouska asi narazíte na kolonu. Podle rakouského automotokulubu ÖAMTC se v čeká i jednu hodinu. Pevné nervy a šťastnou cestu!

Počasí

Také v neděli 19. srpna bude slunečno, ale s možností mírné oblačnosti. Zvláště ve vnitrozemí Dalmácie. Tam se také odpoledne mohou objevit přeháňky. Na pobřeží Jadranu bude už ráno kolem 21 stupňů a během dne pak 30 až 34 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Ve Velebitském kanálu bude místy vát silný severovýchodní vítr o rychlosti až 40 uzlů. Moře bude mírně rozbouřené. Na severním Jadranu místy a odpoledne i kolem pobřeží středního Jadranu se mohou vyskytnout bouřky.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu