Split zažívá nápor turistů

20. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

V chorvatském přístavu Split je v těchto dnech nejrušněji od začátku letošní turistické sezóny. O uplynulém víkendu ho doslova zaplavily automobily a autobusy, příští víkend to má být obdobné. Mořský dopravce Jadrolinija ohlásil zlevnění, avšak až od října.

Minulý víkend bylo město Split doslova zaplaveno automobily a autobusy. Podle statistik sem přijelo nebo jen projelo zatím největší množství dopravních prostředních prostředků v letošní turistické sezóně. Jen v sobotu odplulo ze Splitu na ostrovy střední Dalmácie víc než jeden tisíc lidí. Příští víkend dopravci očekávají podobné množství turistů. Mořský dopravce Jadrolinija kvůli tomu posílil své pravidelné spoje. V těchto dnech je využívali hlavně Italové, kterým začala celonárodní dovolená.

Jadrolinija ohlásila zlevnění. Jízdenky na dalmátské ostrovy ale budou levnější až od 1. října, tedy po ukončení letošní turisrické sezóny. Slíbil to chorvatský ministr moře, turismu a dopravy Božidar Kalmeta u příležitosti zahájení stavby nového tunelu v městě Vela Luka. Tento nový korčulský tunel bude dlouhý 815 metrů a hotov má být za 18 měsíců.

Chorvaté si budou moci sáhnout už v příštím roce na peníze z evropských fondů. Musejí ale nejprve s unií dohodnout mechanismus využití peněz z nám už dobře známých fondů SAPPARD, PHARE a ISPA. Evropská komise stanovila termín projednávání přístupové strategie Chorvatska na letošní 6. listopad.

Počasí:

Ve středu bude v Chorvatsku slunečno, bude foukat slabý jihozápadní vítr. Na otevřeném moři se běhěm dne změní na severozápadní. Teploty budou relativně vysoké - 30 až 35 stupnů. V Dalmácii bude o stupeň nebo dva tepleji.

Pro jachtaře nebylo vydáno žádné zvláštní upozornění. Vítr bude mít do 12 uzlů. Moře bude na stupni 2 - 3. Viditelnost bude 10 až 20 kilometrů.

Doprava:

Doprava v celém Chorvatsku je plynulá. S menšími zdrženími je potřeba počítat hlavně na Istrii a v Kvarneru. Velmi vytížené jsou i příjezdy do většiny turistických center. Nejsou hlášené žádné dopravní zácpy.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu