Split zasáhla mohutná bouřka

5. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko slaví státní svátek, některé obchody mají zavřeno a dopravu limitují omezení. Split se potýkal s následky prudké bouřky, voda v ulicích způsobila i dopravní nehody. Chorvatskou kunu pořídíte za rovné čtyři koruny.

Chorvatsko dnes slaví státní svátek, proto jste se nejspíš setkali s tím, že některé obchody nebo instituce měly zavřeno. "Den vítězství a vlastenecké vděčnosti" připomíná den, kdy chorvatská armáda osvobodila Knin, do té doby obsazený Srby. 84 hodiny trvající akce připravila o život 196 chorvatských vojáků, nicméně zemi vrátila více než 10 tisíc kilometrů čtverečních území. Do Kninu přijely slavit i chorvatské osobnosti - například prezident Stjepan Mesič, premiér Ivo Sanader nebo další členové vlády. Na akci se očekává účast až sta tisíc lidí a jsou s ní spojena i dopravní omezení.

Chorvatsko se chystá vyzvednout ze dna u městečka Komiža na Visu potopený trajekt "Vassilios T.", který šel ke dnu v roce 1910. Hrozí totiž, že se z prorezavělého trupu dostane do moře nafta. Chorvatské úřady počítají i s tím, že se vrak lodi vyzvednout nepodaří - proto už deset dní čerpají ropné látky z trupu. Dalším bodem sanace bude prohlídka motorových prostor, aby ani tam nezůstala ani kapka nafty.

Potíže jiného druhu měli včera ve Splitu, kde velká letní bouřka způsobila doslova povodeň. Město, které není zvyklé na takové přívaly vody, se muselo vyrovnat i s téměř třiceti dopravními nehodami, způsobenými deset centimetrů hlubokým vodním proudem na některých komunikacích. Zatopeno bylo několik sklepů a voda se dostala i do řady obchodů a restaurací.

V neděli 6. srpna se ve městě Sinj koná již tradiční sinjská alka. Jedná se o rytířské hry, které se rok co rok pořádají na počest vítězství Sinjanů nad Turky v roce 1715. Jezdec v národním kroji se musí kopím trefit do malého kruhu, který visí ve vzduchu nad cestou. Má na to celkem tři pokusy, přičemž nejúspěšnější střelec si odnáší, kromě finanční odměny, i štít prezidenta chorvatské republiky. Jedno z pravidel závodů říká, že se jich může zúčastnit jen rodák ze Sinje. Kuriozitou je fakt, že před několika lety se jen proto ustoupilo od plánovaného zrušení sinjské porodnice.

Ceny a kurzy

Od vody k benzínu a naftě: v síti čerpacích stanic INA stále platí, že za litr nejpoužívanějšího bezolovnatého benzínu Eurosuper 95 zaplatíte rovných 8 kuna, za Eurodiesel dáte 7 kuna a 60 lipa. V ostatních sítích bývají pohonné hmoty dražší, mnohdy i výrazně.

Pokud byste v den státního svátku našli otevřenou pobočku Splitské banky, o čemž pochybujeme, tak by vám za českou stokorunu nabídla rovných 25 kuna. Za sto slovenských korun byste dostali 18,69 - podobné kursy budou určitě ale platit i v dalších dnech, kdy už banky budou mít otevřeno. Znovu připomínáme, abyste si před výměnou peněz na hotelu dobře prostudovali kursy a podmínky směny.

Včera jsme vás informovali o zákonu, který umožňuje hotelům stanovit si vlastní kurs při směnárenské činnosti, dnes upozorňují chorvatské noviny i na to, že se podobně chovají i soukromé směnárny, a to zejména ty, které vlastní zahraniční majitelé. Deník Slobodna Dalmacija nabízí konkrétní příklady - maďarský vlastník směnárny v Omiši dává klientům za 100 euro 633 kuna místo 740, které by zájemci dostali například v bance - a tím turisty připraví na každé stoeurovce o více než 400 korun. A pozor - pokud na podobný kurs přistoupíte, nemáte šanci na dovolání - takové počínání směnáren je na volném trhu v souladu se zákonem.

Doprava

Na dálnici A1 mezi Záhřebem a Splitem ve směru k moři se u tunelu Mala Kapela vytvořila asi čtrnáctikilometrová kolona, před tunelem Sveti Rok dosahuje kolona délky jedenácti kilometrů, rovněž směrem k moři. Počítejte s omezením dopravy mezi Kninem a Sinjí, kde Chorvatsko slaví za účasti prezidenta Mesiče státní svátek, policisté budou podle potřeby odklánět dopravu a na některá místa vpustí jen vozy se zvláštními propustkami.

Zdržení vás nemine také na Jadranské magistrále, především před Omiší ve směru od Splitu. Popojíždění se na tomto místě může protáhnout i na dvě hodiny, doporučujeme proto využít objízdnou trasu přes hory - přes městečka Žrnovnicu a Srinjine.

Počasí

Na většině území polojasno, na jihu ještě místy přeháňky a bouřky - tak vypadá předpověď pro Jadran na zítřejší den. Nejnižší noční teploty klesnou na Istrii na 16, jinde na 18 až 20 stupňů, nejvyšší denní vystoupí na 29 až 31 stupňů.

Předpověď pro jachtaře varuje, že na otevřeném moři středního a jižního Jadranu musí počítat s nárazovým větrem o rychlosti kolem 35 uzlů. Jinak bude vát převážně západní vítr o rychlosti do 12 uzlů, moře bude na stupni 1-2, u ostrova Palagruža na 3. Viditelnost očekávejte mezi 20 a 30 kilometry.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu