Špičkoví politici jsou závislí na sponzorech. Výjimkou je Babiš, říká europoslanec David

Lídři států Evropské unie se v Bruselu přou o parametrech fondu obnovy a budoucího sedmiletého rozpočtu. Na čem dohoda vázne a je vůbec možná? „Zatím průběh nenaznačuje, že by došlo k významnějšímu pohybu. Ostatně dalo se to předpokládat, protože je tam celá řada překážek k řešení situace,“ říká europoslanec za SPD Ivan David.

Dlouhé diskuse, které se v EU vedou, svědčí podle europoslance Davida o tom, že zájmy zástupců jednotlivých států jsou různé – běžní špičkoví politici jsou závislí na těch, kdo jim sponzorovali kampaň, na průmyslu a také na tom, jak dopadnou v příštích volbách. Výjimkou je ale podle něj český premiér Andrej Babiš. Proč?

Čtěte také

„Je schopen sám rozhodovat a sponzorovat si kampaň. Asi pro něj nebude problém získat finanční podporu,“ konstatuje.

Moderátor Jan Pokorný připomíná, že Babiš na summitu řekl, že Česká republika dostane z grantů ve fondu obnovy méně peněz – příčnou je snížení celkového objemu dotací z 500 na 390 milionů eur. „Dalo se to čekat vzhledem k vývoji situace,“ reaguje David.

Jedním ze sporných bodů dohody zůstává podmínka pro čerpání peněz z fondu – dodržování principů právního státu. Takovou podmínku by ale europoslanec David nepodpořil.

„Nikde není jasně definováno, co jsou to ty zásady právního státu. V individuálním případě to lze posoudit, ale jestli stát je už někde za hranicí? Nevím, jestli na to existují kritéria, nebo jestli to je záležitostí hlasování nikoliv nezaujatých lidí,“ říká.

S hodnotami je problém

Na sociálních sítích David napsal, že EU chce peníze jen rozdělovat, aby zvýšila svou autoritu v naději, že tyto prostředky budou naivními občany vnímány jako dar z laskavosti. Proč by ale peníze neměly být vnímány jak důkaz solidarity, což je jedna z hlavních hodnot EU?

„S těmi hodnotami je trošku problém. Pokud se jedná o solidaritu, tak já se na ním dívám trošku jinak, protože když vidím, že když jsme vstupovali do EU, tak byl příslib, že zemědělské dotace se vyrovnají s těmi, které dostávají západní země do roku 2013. A dosud nejsou vyrovnány,“ upozorňuje.

autoři: Jan Pokorný , prh

Související