Specializovaný portál o světle a osvětlení slaví druhé výročí

Správné osvětlení šetří váš zrak, spoří energii a navíc dává místnostem a věcem v nich nové dimenze. Přesvědčíte se o tom na webových stránkách věnovaných světlu, které už dva roky přinášejí informace o světle, osvětlení i světelné technice. Jsou zdrojem inspirace i užitečných kontaktů.

Jeden ze zakladatelů portálu OSvětle.cz Petr Žák říká: „Portál tvoří čtyři základní části. Jednak je to sekce, kde mohou návštěvníci najít aktuální informace o světelné technice, v další části jsou základní informace o problematice světelné techniky. V sekci Inspirace najdete fotografie realizovaných projektů a dále je tam část obsahující kontakty na subjekty, které v tomto oboru působí a ovlivňují ho – to znamená organizace a další portály.

Náš portál není komerční, je to soukromá iniciativa nadšenců pro světelnou techniku. S občanským sdružením Czechdesign se známe dlouhodobě, pomáhali jsme jim zajišťovat určité akce. Naše spolupráce je dlouhodobá a přirozená.“

Jak je důležité mít dobré informace o světle, prozradil profesor Jiří Habel: „Zrakem přijímáme osmdesát až devadesát procent informací z našeho okolí. Pro každého z nás je to nesmírně závažná okolnost. Mnohdy dostatek informací o světle podceňujeme, protože obecné představy jsou dány nedostatečnými vědomostmi z této oblasti.

Zrakové centrum souvisí se všemi ostatními smyslovými centry a tím prakticky ovlivňuje celkovou dobrou pohodu – ať už jde o pohodu zrakovou, tepelnou a podobně. Když si kromě toho ještě připočítáme skutečnost, že na práci zrakového systému spotřebujeme až čtvrtinu energie přijaté v potravě, je vidět, že bychom této okolnosti měli věnovat velkou pozornost.“

autor: dst
Spustit audio