Sovětský důstojník nezmizel, čeká na svoji příležitost

V Litvě už několik let funguje v bývalém tajném bunkru hodně netradiční představení. Na tři hodiny vás vezmou do atmosféry Sovětského svazu, jehož byla Litva součástí. V podzemním labyrintu na vás řve sovětský důstojník, vyslýchá vás KGB a běháte s plynovou maskou. Po ruské okupaci Krymu ovšem tato turistická atrakce najednou získala pro Litevce nový rozměr.

Už jen přivítání turistů budí obavy. Před bunkrem stojí ozbrojená stráž s vlčákem a všude je natažený ostnatý drát.

„Je to takový extrémní zážitek, chtěli jsme si ho vyzkoušet na vlastní kůži,“ přibližuje jeden z účastníků hry své důvody, proč se do projektu přihlásil. „Četli jsme o tom na internetu a vypadalo to zajímavě.“

Čtěte také

„Je to jakoby show. Ze začátku mají všichni odvahu, chtějí diskutovat,“ říká šéfka představení a hned dodává: „Ale po pár minutách se každý stane součástí ovladatelné masy a mlčí.“

Přede mnou křičí na účastníky hry sovětský velitel, v civilu herec Irmantas Iankaitos. „Normálně pracuji v dětském loutkovém divadle. Ve dvanáct hodin jsem hrál pro děti a teď budu velitelem sovětského vojenského bunkru pro dospělé,“ usmívá se.

Šikana a plynové masky, naštěstí jde jen oo netradiční litevský exkurz do sovětských dob

Lidé podlehnou velmi rychle

Lidé, kteří se chtějí vrátit do sovětských časů, musí plnit rozkazy vojáků, dostanou vězeňské uniformy, naučí se základní pokyny, můžou si zazpívat staré sovětské písně a dobrovolně se nechají tři hodiny ponižovat.

„Na začátku musí všichni podepsat smlouvu, že souhlasí s pravidly hry, že budou plnit rozkazy,“ vysvětluje ředitelka projektu. Psychicky však podlehnou velmi rychle.

„Berou si to hodně osobně. Někteří se urazili, nevydrželi ponižování a plakali. Už jsem tady viděl různé emoce,“ popisuje představitel role sovětského důstojníka.

Čtěte také

Třicet lidí stojí před bunkrem. Na stožár stoupá sovětská vlajka a ze starého amplionu zní hymna. Najednou se rozezní poplach. Běžíme do bunkru, který má téměř tři tisíce metrů čtverečních, ztratit se v něm můžete hned.

Účastníky hry nemine ani pobyt na vyšetřovně s neodmyslitelnou lampičkou

„Šest metrů pod zemí v obrovském bunkru si s lidmi můžete dělat, co chcete. Poslouchají vás na slovo,“ shrnuje efekt, který mají takové podmínky na lidskou psychiku, ředitelka show.

KGB je realita všude kolem

Součástí navození sovětské atmosféry je také nasazení plynových masek, ve kterých lidé musí skákat. V provizorní ordinaci vás prohlédne vězeňský stomatolog, a kdo chce, může si vyzkoušet výslech plukovníkem KGB.

„Lidé – zejména mládež – by měli vědět, co to je KGB. Není to historie, ale realita všude kolem nás. Podívejte se na dnešní Rusko,“ podtrhuje Irmantas Iankaitos.

Hluboko pod zemí, v neznámých a spletitých chodbách bunkru ztuhne většině lidí úsměv na rtech. Hra na sovětské vězení už naštěstí končí

Tříhodinový návrat do sovětských časů končí. Lidé už se usmívají. I když po ruské anexi Krymu je to velmi opatrný úsměv. „Myslíte si, že sovětský důstojník někam zmizel? Ne, jen čeká na svoji příležitost. Svobodu si musíme hlídat,“

„Jakmile se diktatura přibližuje k našim hranicím, lidé si už nebudou chtít dělat legraci ze sovětských časů. To už je totiž hodně černý humor,“ dodává na závěr šéfka netradiční show.

autor: pev
Spustit audio