Soudce Havlín prý zprostil Březinu obžaloby účelově. Politik to popírá

3. srpen 2015

Vlivný člen pražské ČSSD Karel Březina odmítá, že by ho dnes už bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín před čtyřmi lety účelově zprostil obžaloby. Tvrzení týdeníku Respekt Březina označil za spekulace.

O tom, že Havlín Březinu účelově zprostil obžaloby, řekl časopisu kladenský soudce Petr Sedlařík na základě odposlechů z jiné kauzy.

Podle záznamů Březina tehdy Havlínovi slíbil, až se sociální demokracie dostane k moci, mohl by mu zajistit zajímavý post v diplomatických službách, kde už kdysi působil.

Český rozhlas žádal Karla Březinu o vyjádření, ale neúspěšně. Březina pouze poslal SMS zprávu agentuře ČTK a v ní informace jednoznačně odmítl. Nic podobného prý nikdy nenabízel.

Respekt navíc označil Karla Březinu za poradce premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Předseda vlády ale Českému rozhlasu v SMS zprávě napsal, že Březina není a nikdy nebyl jeho poradcem. Přesto ale bude chtít vysvětlení.

„Není mi známo, že by byl pan Březina v této věci trestně stíhán. Žádné další informace k záležitosti nemám. Pozveme ho na nejbližší jednání politického grémia, aby nám objasnil svůj postoj,“ napsal Bohuslav Sobotka.

Předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík řekl, že je na dovolené a že zatím nemá o případu dost informací.

Březina stál před čtyřmi lety u soudu na základě obvinění, že zatajil svoje působení ve dvou zkrachovalých firmách a nechal se zvolit do dozorčí rady jiné společnosti. Hrozily mu až dva roky vězení, soudce Havlín ovšem vynesl zprošťující verdikt.

Havlín byl před několika dny zatím nepravomocně odsouzen k 6,5 roku vězení za údajnou korupci v případech dopravních nehod.

Bývalý soudce Ondřej Havlín
autoři: lej , sib , rok
Spustit audio