Socialismus s lidskou tváří nebyl originální. Českoslovenští komunisté se inspirovali v Jugoslávii a Maďarsku, uvádí historik

21. srpen 2023

Dunění letadel, skřípání tankových pásů po cestách, naléhavá hlášení československé televize a rozhlasu. Před 55 lety se Československo probudilo ze snu o socialismu s lidskou tváří do okupace.

Ačkoliv pamětníci považují srpen 68 za zásadní dějinný zlom, historici ho za tak významnou událost nepokládají. Podle historika a politologa Jana Květiny je nutné odlišit dvě roviny.

„První je otázka samotné události srpna 68 a druhá rovina je tzv. narativizace události, to jest, jakým způsobem si tu událost dnes připomínáme. Rok 68 v západním světě znamená něco trochu jiného než u nás.“

Československá bublina

Zatímco československá bublina žila Dubčekem, socialismem s lidskou tváří, tak západ Evropy byl zmítán nepokoji, studentskými revoltami.

Čtěte také

„Když na Západě řeknete rok 68, tak málokdo zmíní Československo,“ tvrdí Květina.

V tuzemském kontextu je připomínání roku 68 neskutečně zlomové z mnoha úhlů pohledu. „Došlo tu k výraznému zlomu ve vnímání Sovětského svazu, respektive Ruska. Po druhé světové válce byla řada československých občanů, kteří chápali Sovětský svaz pozitivně, zrazena. Další opodstatnění důležitosti narativizace je vlastně otázka, o co šlo Dubčekovi a kdo byli reformní komunisté,“ dodává.

Socialismus s lidskou tváří

Socialismus s lidskou tváří měla být hlavní idea pražského jara. Podle Květiny její význam nalezneme opět ve dvou rovinách.

Čtěte také

„Jedna rovina je symbolická, socialismus s lidskou tváří nebyl úplně originální. Českoslovenští komunisté se v tehdejší době inspirovali v Jugoslávii. To znamenalo: budeme si to dělat po svém a dáme tomu humánnější podobu. Pojďme propagandisticky zaujmout tím, že to budeme dělat jinak.“

Druhá rovina je obsahová, která se inspirovala částečně v Maďarsku. „Je to myšlenka nějaké národní verze komunismu, jednak postupné rušení cenzury, možnost svobodnějšího vyjadřování, v určitém vzdáleném horizontu i jakási omezená politická pluralita, ale především získání lidu na svou stranu.

To je klíčový moment roku 68: my jsme jako komunisté částečně ztratili důvěru československé veřejnosti a musíme ji získat zpátky – budeme to dělat s Čechoslováky dohromady,“ říká historik.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související