Sobotka dostal pokutu za to, že do vlády navrhl Babiše bez lustračního osvědčení

4. červen 2014

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal pokutu 10 tisíc korun za to, že navrhl ministra financí Andreje Babiše (ANO) do vlády bez lustračního osvědčení. Pokutu mu v přestupkovém řízení uložila radnice Prahy 1. Sobotka s ní nesouhlasí, rozhodnutí považuje za politické. V nejbližší době se proti pokutě odvolá, Andrej Babiš navrhl, že ji za něj zaplatí.

„To, že se v této věci vůbec vede přestupkové řízení, je do značné míry daň za politickou stabilitu, protože na základě výsledku voleb do poslanecké sněmovny se jiným způsobem většinová, dostatečně stabilní a také dostatečně životaschopná vláda nedala sestavit. Na základě mého návrhu vládu jmenoval jak prezident republiky, tak této vládě vyjádřila důvěru poslanecká sněmovna,“ poznamenal Sobotka.

Andrej Babiš označil pokutu za nesmysl. „Myslím si, že nic není náhoda. A Praha 1 byla tradičně matrixem ODS, takže asi je to nějaká záležitost, nevím, proč to někdo řeší. Je to nesmysl a samozřejmě to beru s nadsázkou. I jsem premiérovi nabízel, že mu nahradím pokuty a všechny náklady. Myslím si, že je to skutečně směšná záležitost,“ dodal.

Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková potvrdila, že úřad již v přestupkovém řízení rozhodl. Protože je ale řízení neveřejné, odmítla sdělit jakékoli podrobnosti. „Mohu jenom říct, že si právní zástupce rozhodnutí osobně převzal,“ uvedla.

To, že premiéra může pokutovat městská část za to, že někoho navrhnul do vlády, považuje senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová za absurdní. „Označila bych to, jak říká facebooková generace, za bizár. Pro mě je to opravdu naprostý nonsens,“ řekla Wagnerová.

Politická debata o lustracích

O tom, zda musí mít člen vlády lustrační osvědčení či nikoli, se politici dohadovali už před jmenováním Andreje Babiše do vlády.

Andrej Babiš

„Je to značně nepřehledné. Lustrační zákon jednoznačně neříká, že ministr musí mít lustrační osvědčení. Někdo se odkazuje na služební zákon, ten sice byl přijat, ale zatím nebyl uveden v platnost. Podle jeho výkladů by ale údajně lustrační osvědčení nebylo nutné,“ upozorňuje komentátor ČRo Petr Hartman.

„Rozhodnutí radnice Prahy 1 sice říká, že lustrační osvědčení ke jmenování ministra je potřeba. Nejde ale o autoritativní rozhodnutí soudu, je to názor úředníků, proti kterému se lze odvolat a lze se tomu bránit,“ dodává.

Tiskové oddělení úřadu vlády dnes uvedlo, že se premiér Bohuslav Sobotka proti rozhodnutí radnice v nejbližší době odvolá.

"Předseda vlády věří, že bude jeho odvolání úspěšné a řízení bude zastaveno. Rozhodnutí správního orgánu je totiž rozhodnutím politickým, které se neopírá o právní relevanci či právní normu. Úkolem orgánů veřejné moci musí být aplikace platných právních předpisů, nikoli rozhodování na základě více či méně relevantních společenských či politických očekávání,“ uvádí se ve zprávě.

Podle senátorky Wagnerové je dobře, že Sobotka pokutu nezaplatil. „Toto skutečně možné není. Troufnu si říct, že osoby, které takto rozhodovaly, zcela zřetelně vybočily z toho, k čemu je zákon opravňuje,“ dodává.

Podnět ohledně Zemana úřad zamítl

Radnice Prahy 1 obdržela v polovině března dvě žádosti o prošetření od občana Prahy. První se týkala prezidenta Miloše Zemana za to, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá pak byla podána proti Sobotkovi. Podnět ohledně Zemana úřad zamítl, podle zákona s prezidentem nelze přestupkové řízení vést.

Andre Babiš byl před listopadem 1989 členem komunistické strany. Je veden i v tzv. Cibulkových seznamech jako spolupracovník Státní bezpečnosti (StB). Sám však tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval, v současnosti se kvůli tomu na Slovensku soudí.

autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio