Snížení DPH u piva? Nejde o populistický příslib, voliči si to vyhodnotí, říká Feranec z hnutí ANO

Na pivo budou platit dvě sazby daně z přidané hodnoty – desetiprocentní na točené pivo ve stravovacích zařízeních a 21procentní sazba pro zbylé případy. Na snižování DPH u točeného piva se objevila vlna negativních reakcí v souvislosti s tím, že jde o komplikovanou změnu. S takovým názorem nesouhlasí poslanec hnutí ANO Milan Feranec z hospodářského a rozpočtového výboru sněmovny.

„Nemyslím si, že jde o komplikovanou změnu, prostě od 1. 5. se má snížit sazba DPH na pivo u stravovacích zařízení z 21 na deset procent. To si myslím, že je ku prospěchu,“ konstatuje Feranec.

Moderátorka Marie Bastlová ale poukazuje na rozdíl mezi tím, zda zákazník vypije pivo v restauraci, nebo si ho odnese s sebou. Ani to podle poslance není u zákazníka nic složitého, a podnikatel si s tím poradí.

„V posledních dnech jsem slyšel tolik kritiky ze strany opozičních politiků a novinářů, ale neslyšel jsem kritiku od provozovatelů pohostinských zařízení. Oni to naopak celkem logicky schvalují, protože stát jim vezme z jednoho piva poloviční částku, takže pro něj je to přínos,“ argumentuje.

Stát nereguluje cenu piva

Marie Bastlová v té souvislosti připomíná slova Andreje Babiše, který už dříve sliboval zlevnění piva, ministryně financí Alena Schillerová přitom před několika dny v médiích oznámila, že pivo nezlevní.

„Stát nereguluje cenu piva. Tím, že sníží DPH na točené pivo, vytváří předpoklad, že se to může snížit i pro koncové zákazníky. To je ale na rozhodnutí a možnostech provozovatele,“ říká Feranec s tím, že jiný nástroj než snížení DPH stát ve vztahu k pivu nemá.

Nebyla ale slova Andreje Babiše populistickým příslibem? A nebalamutí hnutí ANO své voliče? „Byl to příslib, že stát udělá to, co může, aby mohl pivo zlevnit. Já bych to nechal na těch voličích, oni si ti vyhodnotí,“ upozorňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související