Snadnější průběh voleb? Ministerstvo vnitra představí nový zákon o volbách, bude se volit jen jeden den

25. říjen 2019

Místo dvou kratších hlasovacích dnů jen jeden, to je hlavní změna, kterou chce ministerstvo vnitra prosadit v novém zákoně o správě voleb, který představí dnes dopoledne. K volbám by se mohlo chodit jen v pátek, a to od 7 do 22 hodin. Další změnou bude i možnost korespondenčního hlasování, které zatím v Česku možné není. Jaké mají kratší volby výhody? Místopředsedy Svazu měst a obcí Pavla Drahovzala se ptal Jiří Chum.

Teď chodí občané volit v pátek odpoledne a v sobotu do 14 hodin. Nově by se volilo jen v pátek, ale celý den. Příští rok se ale do senátu a krajských zastupitelstev má ještě volit postaru, tedy v pátek i v sobotu. Až poté se zavedou novinky, mimo jiné i korespondenční hlasování.

Čtěte také

Místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal vysvětluje, že i pro obce bude nový systém výhodný: „Má to rozhodně usnadnit průběh voleb, zlevnit je. Nám to určitě na obcích pomůže lépe a rychleji obsazovat volební komise.“

Obce by navíc měly ještě povinnost umožnit voličům hlasovat i v pondělí nebo ve středu během určené dvouhodinové doby. “Volby mají být vstřícnější, aby nebyli lidé limitováni jedním dnem. A ty dvě hodiny by snad každý úřad měl být schopen zajistit,“ popisuje Pavel Drahovzal.

Stoupající volební účast

Změna by se týkala i voleb do obecních zastupitelstev. Podle Drahovzala by to mohlo mít vliv i na zájem o volby v daném místě. „Lidé pak neváhají, jestli jít. Prostě se rozhodnou a jdou, když vidí, že je to možné jen v jeden určitý termín. Z mého pohledu to může přilákat více voličů.“

V posledních letech Pavel Drahovzal reflektuje, že do voleb více promlouvají mladší voliči, ale volební účast, zejména v komunálních volbách, je stabilizovaná a pohybuje se mezi 55 a 60 procenty. „Předpokládám, že trend bude buď zachován, nebo díky změně, která je vstřícnější pro voliče, bude spíš účast stoupat,“ vysvětluje vyhlídky do budoucna Drahovzal.

autoři: Jiří Chum , kpk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.