Smažené krokety jsou hitem španělských restaurací, barů i domácností

O Španělech je známo, že si v barech a tavernách dají ke skleničce piva či vína něco malého k jídlu – takzvané tapas. Jedním z nejoblíbenějších jsou krokety. Dostanete je v různých variantách, rybí, krevetové, kuřecí, ale třeba i vegetariánské nebo z býčích ohonů.

Kuchař zvaný Piri v mé oblíbené taverně tvrdí, že nejprve byly kuřecí krokety. Sám se jich ve své kuchyni navyrábí až k zbláznění. K němu do taverny totiž chodí celé rodiny i s dětmi a právě těm kuřecí krokety chutnají nejvíc.

Samozřejmě bych ráda znala Piriho recept, ale ten mi prý prozradit nemůže. Svoje pověstné krokety připravuje tak, jak se to naučil od své maminky. Ta se recept zase naučila od svojí matky, Piriho babičky.

Čtěte také

Nejlepší mají u Riccarda

Před tavernou potkávám Luise, majitele novinového stánku kousek odtud. U nich doma prý připravoval krokety jeho otec. Byly masové – z jitrnic a slaniny. Luis se je ale od něj nenaučil, a tak si teď musí coby starý mládenec dávat krokety v restauraci nebo baru. A taky mi hned jeden bar, kde prý dělají výborné šunkové krokety, doporučuje.

Mistrem v jejich přípravě je muž s kuriozním jménem Celestino. Podle něj je potřeba vyrobit vývar, připravit bešamel, obrat maso z vývaru od kosti, rozmačkat zeleninu vidličkou a potom nechat směs pořádně vychladnout. Nakonec se krokety vytvarují, obalí se ve vajíčku a strouhance a osmaží se na olivovém oleji.

Rybí krokety podle paní Amalie

Muž na druhé straně stolu mi doporučuje, abych si zašla do baru Riccardo, kde se na krokety specializují. Celestino tam už prý byl také a ochutnal tam i krokety z masa z býčí oháňky.

Krokety paní Amalie

Po těch tedy osobně příliš netoužím, a radši než se jít nacpat kroketami k Riccardovi se vydávám k Amalii, mojí známé. Poprosila jsem ji, jestli by neudělala rybí krokety. Amalie je sice už v důchodu, ale energie má nejen za sporákem pořád na rozdávání.

Uvařila mi mořskou rybu merluse, což je v překladu štikozubec obecný anebo hejk či mořská štika. Uvařenou a vychladlou rybu obereme od kosti a mezitím si na olivovém oleji opražíme cibulku. K ní Amelie přidává rybí maso, mléko, mouku, a všechno stále míchá, aby se ve směsi nevytvořily hrudky.

Čtěte také

Všechno pak nechá vychladnout a pak maso tvaruje do velikosti poloviny ženské pěsti. Nakonec ještě obalit ve vajíčku, pak ve strouhance a osmažit. Dobrou chuť!

autor: ľzl
Spustit audio