Služby aerolinií pro děti a asistence cestujícím

26. květen 2006
Vaše téma

Pět a půl procenta - o tolik v loni stoupl počet pasažérů leteckých dopravních společností. Aerolinky se doslova předhánějí v tom, co cestujícím nabídnout. Některé vsadily na nízkou cenu, jiné na komfort nebo spolehlivost. Poslat dítě samotné třeba do Spojených států amerických už není problém. Personál aerolinek se o něho postará. Za kolik? To se můžete dovědět z příspěvků, které dnešní Vaše téma připravuje.

Zadarmo. Službu nazvanou "Děti bez doprovodu" mohou využít rodiče dítěte kterému je mezi pěti až dvanácti lety. Podle mluvčí Českých aerolinií Jitky Novotné děti nejčastěji cestují v létě, kdy je rodiče žijící v zahraničí, posílají na prázdniny k příbuzným.

Novotná: Při odbavení dostanou děti speciální kartičku, kde se vypíše číslo letu, jméno dítěte, věk, dorozumívací jazyk. Pokud dítě nemluví cizími jazyky, doporučujeme napsat na kartičku pár užitečných slov, které by si dítě mělo osvojit.

V prostoru letiště se o dítě postará pověřený zaměstnanec, v letadle pak letušky. Dítě má doprovod i v okamžiku, kdy přestupuje na jiné letadlo. Podobnou asistenci si může před odletem objednat i člověk se zdravotním postižením. Ani v tomto případě za službu neplatí.

Novotná: Cestující, kteří vyžadují zvláštní asistenci při odletu musí své požadavky nahlásit už při koupi letenky. Naši pracovníci od něho převezmou doklady, palubní vstupenku, příruční zavazadlo, posadí na vozík a dovezou k letadlu. Takový cestující má přednostní odbavení na přepážce pasové kontroly.

Zvláštní pravidla platí také pro cestování těhotných žen, může letecká společnost těhotnou ženu odmítnou pustit na palubu?

Ano, těhotné ženy můžou letadlem volně cestovat zhruba do osmého měsíce těhotenství. Potom už pro vstup na palubu potřebují potvrzení lékaře. Jestli ho žena nemá, nemusí ji při odbavení do letadla pustit. Potvrzení navíc nesmí být starší než šest týdnů.

autor: vav
Spustit audio

Více z pořadu