Slučování školních tříd, rušení druhých ročníků

1. září 2005
Vaše téma

Školní rok začíná na některých školách se změnami. Úbytek dětí se projevuje i letos a školy musí přijímat různá opatření. Mezi ně patří rušení druhých ročníků, slučování tříd a podobně. Na Vysočině bude letos chodit do základních škol o 1500 dětí méně. Na středních školách bude rozdíl 200 žáků. Problémy mají hlavně menší venkovské školy.

Například v Dušejově na Jihlavsku budou mít pouze 5 prvňáčků a museli přistoupit k dalšímu slučování tříd. Ředitel školy Luděk Hybš nám to potvrdil.

Hybš: Bude to náročnější práce pro učitele, takové problémy mají i jinde. Stává se, že v jedné třídě pracuje několik postupných ročníků. Pedagog se musí snažit, aby se nic nepoznalo na množství probrané látky.

Slučování tříd většinou neprovází ze strany dětí i rodičů velké emoce či protesty. Jinak je tomu v případech rušení druhých stupňů. K tomu přistoupili veVyskytné na Pelhřimovsku. Nelíbilo se to rodičům, učitelům ani dětem. Podle učitelky z Dušejova Vladimíry Kopřivové není slučování vždy nejlepším řešením.

Kopřivová: Při menším množství dětí je dítě více pod kontrolou pedagogů. Nestane se, že by dítě bylo někde jinde než má být.

Pokles dětí na základních školách by se měl zastavit za 3 až 4 roky. Nezbává nic jiného, než malým školám popřát, aby do té doby přežily.

Spustit audio

Více z pořadu