Slovenský publicista Jozef Kmeťo, který vloni zemřel na covid-19, má v Muzeu romské kultury v Brně svou bustu

23. říjen 2021

Slavnostní odhalení busty slovenského publicisty Jozefa Kmeti v Muzeu romské kultury v Brně se uskutečnilo v sobotu 23. října během muzejního galavečera. Jozef Kmeťo zemřel loni v říjnu na onemocnění covid-19. Byl zakladatelem a provozovatelem romského radia R1 a blogu Redakcia R1 a pravidelně přispíval na blogy Sme.sk a iDNES.cz.

Bustu muzeu daruje Československá romská unie. Její předseda Karel Karika osobnost slovenského publicisty přiblížil následovně:

„Jožko Kmeťo nebyl jenom Rom, ale především skvělý člověk a bloger. V ČR psal pro iDNES.cz. Založil a financoval radio. Do poslední chvíle informoval o veškerém dění. Vyjadřoval se k palčivám a nepříjemným tématům, jako je rasismus, násilí, diskriminace. Rozhodně se nebál mluvit o nešvarech uvnitře romské menšiny.”

Pan Kmeťo zemřel na covid-19 a stal se tak jednou z obětí pandemie. Jaký byl jeho postoj a komentáře k dění ve střední Evropě, které naplno vypuklo na jaře 2020?

„Jožko Kmeťo zemřel 26.10., tj. během druhé vlny koronavirové pandemie. Kritizoval zejména opatření, která nebyla smysluplná a způsobovala potíže obyčejným lidem v běžném životě. Vadilo mu například, že malé obchody byly zavřené a velké, ve kterých dochází k větší kumulaci lidí, otevřené.”

„Když onemocněl, do poslední chvíle žádal lidi, aby nemoc covid-19 nepodceňovali a dělali všechna opatření k tomu, aby se nenakazili.”

Tehdy ještě nebylo dostupné očkování. Proč by se na něj nemělo zapomínat? Byl jeho hlas v romské komunitě respektovaný?

„Zcela určitě. Byl to velký člověk, Rom, který šel příkladem. Rozhodně by se na něj nemělo zapomenout. Z toho důvodu jsme nechali vyrobit jeho bustu. Chceme, aby nejenom naše romská menšina, ale i majorita nezapomněli, kdo Jozef Kmeťo byl, jak žil, jaké články vydával. Chceme, aby nadále zůstal v našich srdcích i mysli. Umřel velice mladý, bylo mu 47 let.”

Za materiál na bustu Jozefa Kmeťa členové Československé romské unie zaplatili 3.900 Kč. Dílo pak vytvořila německá sochařka. Veřejnost bustu poprvé uvidí v sobotu 23. října při galavečeru Muzea romské kultury.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.