Slovenský farář předstihl dobu i samotného papeže. O celých 20 let

Život je taková maturita z lásky, říká slovenský farář, který už přes 20 let pomáhá bezdomovcům, kriminálníkům a narkomanům. Natočili o něm dokument, který právě míří do kin.

Prostitutky, bezdomovci, bývalí kriminálníci a narkomani. Tuhle společnost byste na katolické faře asi nečekali. Ve slovenské vesnici Žakovce pod Tatrami to ale funguje. Novou šanci tu dostávají všichni, kdo to potřebují. Za všechno může jeden farář, který se nebál předběhnout dobu i samotného papeže asi tak o 20 let.

„Měl jsem problémy s drogami. Už 12 let tu ale pracuju: provázím návštěvníky nebo pracuju jako závozník,“ popisuje Fero.

Tady v Žakovcích patří už ke stálému inventáři. Tenhle bývalý narkoman zažil, jak se z někdejší polozbořené fary pomalu stal čtyřpatrový činžák s celým zázemím a spoustou dalších budov. „Stále ještě se bojím jít domů, abych se nevrátil do svých dřívějších kolejí,“ přiznává.

Čtěte také

Každý tu musí pracovat

Dnes tu žije kolem 250 lidí. Pro některé je to jen přestupní zastávka na cestě z basy do basy, pro jiné místo, kde přežijí drsnou podtatranskou zimu. A pro další znamenají Žakovce úplně nový start.

Můžou se tu leccos naučit. Jedním ze základních pravidel pobytu v budově je totiž to, že každý klient musí podle svých možností pracovat. Pak už jsou jen dvě pravidla: žádný alkohol ani drogy a zákaz páchat trestné činy.

Každý, kdo tu žije, musí pracovat

„Pečeme si tu chléb, pěstujeme vrbu, abychom měli dřevo na topení. Pro dřevo chodíme i do lesa. Pěstujeme pšenici nebo ječmen, chováme třeba krávy nebo koně,“ popisuje Pavol Vilček, který patří mezi zakladatele areálu v Žakovcích.

Nedělat rozdíly mezi lidmi

Celé zařízení se jmenuje Institut Krista Velekněze a funguje v rámci katolické církve. Jeho základy položil ještě za komunismu svérázný farář Marián Kuffa. V čele institutu stojí dodnes. Jeho základní krédo je nedělat rozdíly mezi lidmi.

„Žid, mohamedán nebo ateista… Bůh nedovolí, aby se upřímný člověk ztratil – kdyby to dovolil, šlo by o obrovskou křivdu. Když jsem to řekl před pěti roky, hnali mě před biskupa. Před rokem to řekl papež a mí kamarádi se smáli: Poslouchej, papež tě asi poslouchal za dveřmi!“ směje se.

Čtěte také

Farář Kuffa tady na spišském venkově vybudoval něco opravdu výjimečného. Postupem času přibyly k faře další budovy určené pro mladé matky s dětmi, pro tělesně postižené nebo pro děti z dětských domovů.

„Jsme tu, abychom maturovali z jediného předmětu: z lásky. Pokud to není pravda, jsem největším cvokem na světě,“ říká Marián Kuffa.

Pavol Vilček, jeden ze zakladatelů institutu

Romská stopa Kuffova příběhu

Farář Kuffa se věnuje taky nejchudším Romům, kterých je v osadách kolem Žakovců víc než dost. Učí je, jak ze starých zbořených staveb získávat materiál na nové domy, kde už nebudou mít jenom hliněnou podlahu a stěny z papundeklu.

Právě o téhle romské stopě Kuffova příběhu bude i nový dokument Všechny moje děti, který právě míří do slovenských a později i do českých kin.

autor: vob
Spustit audio