Slováci jsou z pandemie už dost nervózní. Taky začínají věřit konspiračním teoriím, hodnotí sociolog Policy Institute

20. květen 2020

Slovensko omezuje pravidla pro nošení roušek, otevírá obchodní centra a připravují se filmová plátna pro kina. Čtvrtá fáze uvolňování opatření u našich východních sousedů začala. Co všechno se změní a jak si vede nový premiér?

Slovensko má velmi dobré výsledky počtu nakažených i zemřelých – za celou dobu jen 1500 nakažených a 28 úmrtí.

Čtěte také

Z našeho pohledu je tak asi málo pochopitelné, proč nechce otevírat hranice. Podle zpravodajky Českého rozhlasu v Bratislavě Pavlíny Nečáskové si Slováci vzali čas na rozmyšlenou, jestli stejně jako v Rakousku, Švýcarsku, Rakousku, Německu nebo Česku otevřou k 15. červnu.

Sociolog z Bratislavské mezinárodní školy liberálních studií a think-tanku Bratislava Policy Institute Michal Vašečka k tomu přidává: „Pod tlakem lidí vláda (Igora Matoviče) určitě je. Máme hodně pendlerů, kteří žijí v Maďarsku nebo Rakousku a na Slovensko jezdí pracovat. Premiér z nich ale do značné míry dělá potenciálně zodpovědné za (v jednu chvíli) špatné výsledky Slovenska.“

Mají omezení vůbec smysl?

Taky se začalo mluvit o možnosti vycestovat na letní dovolenou, takže vláda udělala alespoň malý ústupek, kdy se dá vycestovat na 24 hodin (a člověk nemusí mít jinak povinný negativní výsledek testu nebo nastoupit do kritizované povinné karantény).

Čtěte také

Ve společnosti tak teď dochází k debatám o restrikcích, jestli ještě mají nějaký smysl.

„Lidé začali být velmi nervózní, protože i pád slovenské ekonomiky bude hodně dramatický. Mnozí se tak odvolávají na velmi dobré výsledky nakažených, takže začali protipandemická omezení kritizovat. Asi i proto se tak daří nejrůznějším konspiračním teoriím. Ta nejnovější je, že covid-19 je výmysl, který neexistuje. Je třeba dodat, že tomu mnozí Slováci začínají věřit,“ dodává sociolog.

Jak si Matovič vede?

Příchod pandemie se na Slovensku v podstatě kryl s příchodem nové vlády. Jak to premiér zvládl? „Na stejné téma tady byl udělaný průzkum,… ve kterém měli srovnat Matoviče s bývalým premiérem Peterem Pellegrinim, který práci krizového štábu startoval. Vyhodnotili ho ale líp než Matoviče a podle jeho reakcí z toho dobře naladěný nebyl.“

Čtěte také

Matovič si totiž z boje proti covidu-19 prý udělal „vlastní boj, proti, jak to označuje, hnusobě. Dá se říct, že nová vláda uspěla, ale byl vidět i jakýsi osobní boj o to, že Slovensko bude mít ty nejlepší výsledky z celé Evropy. Je pozoruhodné, že se mu to evidentně daří.“

Jako něco těžko uvěřitelného pak sociolog označuje výsledky výzkumu výskytu viru v kanalizaci, které dělaly i další evropské státy. Z výsledků se totiž dá propočítat odhad výskytu nemocných v populaci. „V Bratislavě zjistili, že tam žádný není, což je na hranici zázraku,“ dodává na Plusu Michal Vašečka.

Celý rozhovor Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související