Sirény a zvony uctí ve čtvrtek v poledne vojáky padlé v Afghánistánu

9. červenec 2014
Zprávy

Na památku vojáků, kteří v úterý v Afghánistánu zemřeli při útoku sebevražedného atentátníka, se ve čtvrtek v poledne rozezní sirény a zvony. Rozhodla o tom vláda. Ministři také uctili padlé minutou ticha. Prezident Miloš Zeman řekl, že vojáci dostanou medaili Za hrdinství.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) se na dnešním zasedání usnesl, že den smutku ani státní smutek kvůli tragické události vyhlášen nebude.

„Vláda nařizuje, aby se ve čtvrtek 10. července 2014 ve 12.00 po dobu tří minut na celém území České republiky rozezněly sirény, a rovněž vláda doporučuje, aby se ve stejnou dobu rozezněly zvony, a lidé tak měli možnost připomenout si památku českých vojáků," píše se v usnesení vlády.

Ministři také vyjádřili hlubokou soustrast pozůstalým.

Šéf resortu obrany Martin Stropnický z hnutí ANO ocenil, že lidé spontánně zapalují svíčky před generálním štábem a že se příslušníci jednotek v Afghánistánu okamžitě angažovali, když byla potřeba krev pro vojáka, který útok přežil.

Armádní letoun s ostatky čtyř mrtvých vojáků dorazí do pražských Kbel zítra mezi 13. a 14. hodinou. Pátý voják zatím zůstane kvůli zraněním ve vojenské nemocnici v Bagrámu. Je stále ve vážném, ale stabilizovaném stavu a čeká ho další operace.

„Není rozhodně vyloučeno, že tam bude nějaký trvalý následek. Další operace má následovat během dnešního dne. To znamená, že převoz, o kterém se uvažovalo, nepřichází v jeho případě v úvahu,“ upřesnil Stropnický.

Po příletu speciálu s ostatky armáda plánuje na kbelském letišti smuteční ceremoniál, kterého se zúčastní i prezident Miloš Zeman. Ten na dnešní tiskové konferenci po jednání se slovenským protějškem Andrejem Kiskou oznámil, že padlé vojáky ocení medailemi Za hrdinství.

„Já zítra na kbelském letišti se budu účastnit převozu ostatků a samozřejmě existuje medaile Za hrdinství a samozřejmě, že jim bude udělena,“ uvedl Zeman. Slovenský prezident Andrej Kiska pozůstalým vyslovil upřímnou soustrast za sebe i svou zemi.

Čtěte také

Jestli si rodiny padlých vojáků budou přát pohřeb s vojenskými poctami, je výhradně na jejich rozhodnutí. Všechny padlé podle všeho armáda povýší in memoriam.

„Všichni plnili svůj úkol, plnili ho velice dobře. Nebylo tam žádné pochybení, nebyla to žádná akce, která by vyžadovala nějaké vyšetřování z hlediska porušení pravidel, takže samozřejmě tak jako všichni vojáci, kteří v takovém případě utrpí zranění nebo bohužel přijdou o život, tak je pravděpodobné, že budou buď povýšeni, nebo oceněni nějakým vyznamenáním,“ vysvětlil náčelník generálního štábu Petr Pavel.

A ujišťuje, že česká armáda pomůže rodinám padlých vojáků i finančně: „Standardně je mimořádné odškodnění ve výši až 120násobku minimální mzdy. V mimořádných případech může ministr obrany rozhodnout až o zdvojnásobení této částky.“

Radiožurnál odvysílá ve čtvrtek komentovaný přímý přenos z příletu armádního speciálu, který přiveze ostatky čtyř zabitých vojáků.

Afghánistán - Přehled úmrtí zahraničních vojáků (stav k 13. 7. 2014)
autoři: , lej , ves , dka , krw , Jaroslav Gavenda
Spustit audio