Single trail Jedovnice: Na téhle trase se mohou cyklisté pořádně vyřádit

27. červenec 2019

Jestli máte cestu do Moravského krasu a vezete kola, sledujte ceduli s nápisem Jedovnice. V této vesnici před časem vybudovalo pár nadšenců single trail – jednosměrnou cyklistickou trať, speciálně upravenou pro jízdu v členitém lesním terénu.

V Česku jsou podobné tratě zatím dvě, v Jizerských a Rychlebských horách, tahle nová u Jedovnice je méně náročná a pořádně se tam vyřádí každý bez ohledu na zkušenosti. Kdo nemá solidní kolo do terénu, ten si ho může na jedovnické základně půjčit.

Růžový palouček: Stezka, po které odcházel do exilu J. A. Komenský

Za posledním hřebenem Krkonoš u Žacléře na polské hranici leží v zemi kamenný labyrint a kolem něj cesta, kterou odcházel do exilu Jan Ámos Komenský

Pár kilometrů od turisty zahlcené Sněžky najdete místa pustá a přitom působivá. Za posledním hřebenem Krkonoš u Žacléře na polské hranici leží v zemi kamenný labyrint a kolem něj cesta, kterou odcházel do exilu Jan Ámos Komenský. Lokalita se jmenuje Růžový palouček. 

„Je to tu dobrý, člověka to za jeden den neodrovná, ani jsem si nenamlátila,“ říká Pavla, která je stejně jako její kamarádka Michala na mateřské dovolené a na pár hodin si odskočily od dětí. „Dostáváme se do formy,“ směje se Michala a vrací kolo, které si půjčila. „Máme doma kola, ale na těch bychom si tady moc nezajezdily,“ dodává.

Na jedovnickou trasu ovšem nevyráží jenom opatrné matky, ale i mladí divocí mládenci, kteří brzdy moc nepoužívají, třeba závodník Tadeáš.  „Tady chrániče nepotřebuju, ale jako trénink je to v pohodě. Ona je to vlastně trasa pro každého, záleží, co tu chcete vyvádět. I tady si člověk může namlátit,“ varuje.   

Základna s půjčovnou kol

U rybníka Olšovec na kraji vesnice stojí dřevěná základna s půjčovnou kol, toaletami, restaurací a dalším vybavením. Uvnitř u baru zarostlý biker Jaroslav Rýdl, který single trail v lese stavěl. „Záleží na rychlosti, jako to projedete. Když pojedou děti pomalu, projedou v klidu všechno, co tu máme. Když si chce někdo zaskákat a pojede rychle, tak si klidně skočí i těch šest metrů. To je tady jedinečné,“ pochvaluje si.

Poslouchejte další díly seriálu Utajené krásy Česka celý tento týden v 8.50 nebo po odvysílání zde na webu.

Na trasu vyrážím s Veronikou Tušlovou, jednatelkou spolku Single trail Moravský kras. Svištíme lesem nahoru dolů, na kolech to pěkně a zatáčka střídá zatáčku. „Máme tu tři okruhy podle obtížnosti, celkem 28 kilometrů. Teď když je sucho, tak to na trailu víc klouže. Kdyby trochu zapršelo, bude bajk držet víc,“ vysvětluje.  

Lepší než kolem rybníka

Single trail vymyslel s kolegy Petr Vaněk, který mimo jiné organizuje Světový pohár horských kol v Novém městě na Moravě. Spolek shání na peníze na údržbu a má v plánu propojit Jedovnici s Mariánským údolím u Brna, kde vzniká druhá základna.

„Lidi to baví, dává to adrenalin, emoce, je to lepší než jezdit kolem rybníka,“ porovnává. Za jízdu po singl trailu se neplatí. Základna je otevřená od března do listopadu.

Spustit audio

Související