Simona Šustková

21. duben 2012

Máte rádi starožitnosti? Nebo opatrujete každou starou věc po babičce? Právě pro vás byl určen sobotní Host Radiožurnálu. Moderátor Václav Žmolík si tentokrát povídal s prezidentkou Asociace starožitníků Simonou Šustkovou.

Podle ní se krize na trhu se starožitnostmi viditelně podepsala. „Lidé přistupují k nákupům spíš investičně. Je vidět, že přemýšlejí, co s penězi. Snaží se diverzifikovat portfolio,“ domnívá se Simona Šustková a upozorňuje na odklon od nakupování drobností. „Dřív u nás nakupovali turisté například malé hrnečky s podšálky,“ vzpomíná.

„Moji kolegové z centra Prahy a Brna říkají, že stojí na české klientele,“ podotýká a současně upozorňuje, že většina uměleckých předmětů se do Česka dováží. „A to především ze zemí, v nichž druhá světová válka příliš neponičila oblast užitého umění, tedy z Anglie, Francie nebo třeba z Německa,“ dokládá.

Na co by si tedy měli lidé dát pozor? Podle Simony Šustkové jednoznačně na cenu. „Často říkám, že je lepší nekupovat věci, které se vám zdají příliš výhodné. Nízká cena bývá podezřelá, protože prodejci obvykle starožitnostem rozumí a neošidili by se,“ popisuje.

Jak tedy začít se sběratelstvím? Které předměty se řadí mezi levnější a jejich koupi si může dovolit téměř kdokoliv? A jak se vlastně z programátorky stane starožitnice? I to se dozvíte ze záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Simonou Šustkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio