Šimon Ornest o zákulisí kapely The Tap Tap: Jako když se skloubí cikánský talent s německou pílí

10. listopad 2015

Možná vám neuniklo jarní slaňování Nuselského mostu na invalidním vozíku. Smyslem podobných akcí je překonat bariéru soucitu – že se člověk stydí za to, že žádný handicap nemá. Alespoň takhle to vysvětluje šéf kapely studentů a absolventů Jedličkova ústavu The Tap Tap Šimon Ornest. „Jde o schopnost udělat humor, vzít lidi bez handicapu mezi nás,“ vysvětluje.

„Když se někomu s handicapem podaří uspět, tak je to skvělý příklad nejenom pro další postižené, ale pro celou společnost. Pak totiž můžete zjistit, že vaše problémy asi nebudou tak strašné, jak vypadají,“ nastiňuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

On sám v Jedličkově ústavu narazil na několik lidí, kteří si od začátku šli za svým cílem i přes handicap. A právě společnost by je měla maximálně podporovat, což se týká i podpory dávek a důchodů. „Když člověk potřebuje 24hodinovou péči, tak těch prostředků nikdy není moc, naopak někde je dostatek prostředků tam, kde nejsou tolik potřeba,“ podotýká.

Čtěte také

A co nového v kapele The Tap Tap? „Naší známí a kamarádi skládají muziku přímo pro nás, například píseň Moje volba složil Jarda Svoboda ze skupiny Traband,“ připomíná. Spolupracují také s Janem Habuertem z Visacího zámku. „Známka punku v podání The Tap Tapu se Honzovi strašně líbí, a z toho máme radost. Nemáme elektrickou kytaru, takže to zní jinak, než jak jsou lidé zvyklí,“ říká.

A jak vypadají zkoušky kapely? Přesahují mnohokrát představivost toho, kdo tam nebyl – často je to o křičení, netrpělivosti kapelníka a důrazu na výkon, aby se odvedla se práce. „Takový přístup má velkou terapeutickou hodnotu,“ připomíná.

V kapele má každý svou roli, pracují jako tým, lidé, kteří mohou stěhovat nástroje, tak vědí přesně, co mají dělat. A ve chvíli, kdy je vše připraveno, tak přijíždějí ti, co se nemohou podílet fyzicky. „Vše cvaká na minutu, je to jako když se spojí cikánský talent s německou pílí,“
usmívá se.

Kapela také chystá nové album, z plánovaných 12 písniček mají už 7 skladeb. A tradiční Mikulášská, která se koná 30. 11. ve Státní opeře, je už skoro vyprodaná, ale zájemci mohou koncert sledovat na ČT 2.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio