Šikana v pracovním kolektivu

24. listopad 2005
Vaše téma

Takže můžeme uzavřít dnešní Vaše téma o mobingu nebo šikaně na pracovišti. Cílem mobingu je dostat nepohodlného člověka ven z kolektivu. Předchází tomu jeho pomlouvání, zesměšňování a neopodstatněné kritizování jeho práce. Kolektiv to dělá tak dlouho, dokud postižený neodejde. Tak bychom asi vystihli podstatu mobingu, o kterém byla řeč v dnešním Vašem tématu.

K nejčastějším dotazům patřil typ otázky posluchačky Procházkové. Chtěla bych vědět, zda se dá označit za mobing situace, kdy dospějete důchodového věku a pan vedoucí, ačkoliv jste chráněna zákonem o úřednících, vám neustále nosí dohody o rozvázání pracovního poměru, ačkoliv jste o ně nežádala, až nakonec podlehnete a dohodu podepíšete a tím se připravíte o odstupné, o plat za 10 měsíců. Dohromady třeba o čtvrt milionu.

Proto se my také ptáme psychologa Pavla Beni. Dobrý den přeji. Kdo patří nejčastěji k mobovaným pracovníkům? Jsou to lidé v předdůchodovém věku, jak naznačuje dotaz posluchačky?

Pavel Beňo: Víte, tady asi neexistujou nějaké podrobnější výzkumy a statistiky, ale podle našich zkušeností jsou to ženy po padesátce a vůbec ženy obecně. To je zajímavý jev.

Máte pro to nějaké své vysvětlení?

Pavel Beňo: Těžko říci. Soukromé ano, dá se to vysvětlit mnoha způsoby. Ženy jsou více komunikativnější, citlivější, více dávají najevo, když jsou s něčím nespokojené a to může být příčinou.

Teď možná trošku odbočím, ale je podle vás zdravý kolektiv, kde jsou jenom samé ženy?

Pavel Beňo: Nezáleží na pohlaví. Zdravotnost kolektivu hodně závisí na tom mixu těch charakterů, těch povah a na tom, jak dokážou ty diference, které samozřejmě jsou vždycky mezi lidmi, jak je dokáží zvládat a řešit.

Máme nějaké špatné spojení, ale je vám rozumět. Doufám, že stejně dobře rozumí i posluchači. V dnešním Vašem tématu už padly zmínky o tom, že český státní aparát člověka šikanovaného efektivně ochránit neumí. Myslíte si to, že to tak je?

Pavel Beňo: Z těch zkušeností, co mám, tak dost jako radikálně si to myslím. Přestože je tady novela zákoníku práce, ale vůbec je zajímavé to, jak funguje? Tam už se objevujou slova i v souvislosti s těmi osobami staršího věku, které by mohly být nějak použity a třeba rovné zacházení, rovné příležitosti, diskriminace, ale na druhé straně, víte já se zatím omlouvám, že jde zatím o slova a pak-li že od nového roku třeba funguje novela zákoníku práce, která umožňuje propouštět zaměstnance mnohem rychleji a snáze a lidi, který jsou zdravotně nějakým způsobem postiženi nebo ze zdravotních důvodu, tak pak tyto dva fenomény jsou proti sobě a ta praxe by byla zajímavá vyzkoušet v některých konkrétních firmách. Takže třeba ve Škodovce, která je zaměstnavatelem roku minulého, tak se mi zdá, že by bylo zajímavé zjistiti, kolik lidí propustili od nového roku ze zdravotních důvodů.

Když jste se zmínil o slovech, cítíte nějaký významový rozdíl mezi slovem mobing a šikana?

Pavel Beňo: Šikana se definuje většinou jako primitivnější. Méně rafinovaná firma ponižování. Kdežto mobing je mnohem rafinovanější, sofistikovaný, mnohem složitější a neprůhlednější.

Děkujeme za vysvětlení a tím uzavíráme dnešní Vaše téma. Zdá se, že se budeme stejně muset někdy k mobingu zase vrátit. Je to téma, ke kterému je nutné se vracet, jak nám také řekl Pavel Beňo, psycholog, který se právě tématem patologických jevů na pracovišti dlouhodobě zabývá. Nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu