Sherlock Holmes a případ s rádiem. Dokument o přípravě rozhlasové hry vysílané naživo

17. září 2017

Léto s Sherlockem se stanice Dvojka rozhodla uzavřít premiérou rozhlasové hry, která vznikne jako v pionýrských časech rozhlasu – odvysíláním v přímém přenosu. Desítky let to tak už nikdo nedělal.

Čtyři mikrofony, u kterých se střídají herci, kout pro ruchaře a muzikanti strčení v díře... Naposledy se takhle u nás rozhlasová hra vysílala v roce 1948. Retro spojení snad nejklasičtější detektivky a dřevního způsobu natáčení se zdá velmi inspirativní. A to nejen kvůli blízkosti časů zrodu, ale především obdobným potenciálem hravosti a nadhledu.

„V přímém přenosu vytvoříme ve vinohradském Studiu 2 s pomocí ruchařů i přítomných diváků ulice Londýna, byt v Baker Street i restauraci, kde se Sherlock schází s dr. Watsonem. Při odhalování vraha budeme přelézat zdi, rozbíjet okna i páčit pokladny,“ slibuje režisér inscenace Vít Vencl.

Retro rekvizity

„Všechno vytvoříme ve studiu jako v první polovině minulého století. Ve studiu se objeví dřevěné schody i dveře, které skřípaly v Českém rozhlase před desítkami let. Přivezeme písek i štěrk, abychom mohli být u každého kroku našich detektivů. Smyčcové kvarteto, posazené po boku herců, bude doprovázet jejich pátrání živou hudbou.“

Kritéria pro výběr povídky byla jasná: měl by to být dosud nerealizovaný příběh a měl by dát dostatek příležitostí ke zvukovému vyprávění. Volba padla na povídku Bruce-Partingtonovy dokumenty (The Adventure of the Bruce-Partington Plans).

Sherlock ve státních službách

Povídka Bruce-Partingtonovy dokumenty vyšla časopisecky v roce 1908. Během první světové války ji Arthur Conan Doyle zařadil do knihy Poslední poklona Sherlocka Holmese (1917), zřejmě i díky jejímu vlasteneckému podtextu. Později ji zahrnul i do seznamu svých nejoblíbenějších povídek.

Je až s podivem, že dosud ušla zájmu rozhlasových tvůrců. Mezi lety 1965 a 1988 byla totiž několikrát adaptována pro TV a film. V roce 1994 se samozřejmě stala součástí kompletního zpracování příběhů slavného detektiva neméně věhlasnou BBC. Jak to dopadlo v Českém rozhlase? Podívejte se!

Živý grizzly ve studiu?

„Byl to experiment. U nás se to navíc opravdu nedělalo od roku 1948. Když se ale rozhlédnete po Evropě, tak v roce 2013 takhle v Polsku vysílali Šváby Jo Nesboho, v Německu udělali Knoflíkovou válku a v roce 2010 Vinnetoua, dokonce s živým medvědem grizzlym ve studiu. Já vím, že tento dům to uměl a, jak se ukazuje, umí stále,“ říká šéfredaktor Dvojky Martin Groman.

Natáčelo se v prostoru Studia 2. „To ještě živé vysílání her pamatuje, vlastně pro ně tenkrát bylo i zkonstruováno,“ vysvětluje režisér hry Vít Vencl. Kromě herců, ruchařů a smyčcového kvarteta se ve studiu našlo místo i pro několik diváků, kteří se v určitých částech hry stávali její součástí. Například při scéně v restauraci, kde se Holmes sejde s doktorem Watsonem, vytvářeli ruch místnosti plné lidí.

Spustit audio