Schindlerův seznam v reálu: z bývalé továrny vzniklo muzeum

Téměř před dvaceti lety se celý svět dozvěděl o příběhu Oskara Schindlera. Režisér Steven Spielberg filmově popsal osud tisícovky Židů, které kontroverzní německý podnikatel zachránil. Zaměstnal je totiž ve své továrně na výrobu smaltovaného nádobí.

Díky filmu chtěly továrnu v centru Krakova vidět tisíce lidí. Musely si však počkat. Zpustlý objekt se proměnil v muzeum teprve nedávno.

S průvodcem Dariuszem Kuchtou stoupáme do prvního patra bývalé továrny Oskara Schindlera. Rozsáhlé muzeum má celkem čtyřicet místností. V malém kinosále se právě promítá dokument.

„Jsou to nahrané vzpomínky lidí, kteří v továrně pracovali a přežili. Vyprávějí o každodenním životě v táboře, o osobě Oskara Schindlera, o tom, jak jim pomáhal,“ popisuje.

Do továrny Schindler přišel v roce 1939

Záznam pamětníků sledují desítky návštěvníků. Mnozí se vůbec poprvé dozvídají o kontroverzní minulosti podnikatele.

„Oskar Schindler je tak trochu českého původu. Narodil se ve Svitavách, v rodině sudetských Němců, a už od mládí se věnoval podnikání,“ připomíná průvodce.

„Do této továrny zabavené židovským majitelům se dostal v listopadu roku 1939. Vyrábělo se tady smaltované nádobí, které Schindler dodával německé armádě,“ pokračuje s vyprávěním.

Oskar Schindler za války zachránil tisícovku Židů

Proměnu Oskara Schindlera z pragmatického obchodníka v soucitného zachránce tisícovky Židů filmově ztvárnil režisér Steven Spielberg. Ten dokonce natáčel přímo v bývalé továrně.

Továrna dlouho zůstávala zanedbaná

„Toto jsou například stejné schody, které použil Spielberg ve svém filmu. Tehdy však byla ještě během natáčení budova továrny v dezolátním stavu a filmaři museli být hodně opatrní,“ upozorňuje průvodce.

Hollywoodský režisér využil při natáčení vzpomínky Židů, kteří pro Schindlera pracovali. Díky filmu Schindlerův seznam chtěly najednou továrnu v Krakově vidět tisíce lidí z celého světa.

„Návštěvníci přijížděli skoro každou hodinu, vyptávali se, chtěli vidět vstupní bránu. Ale tady se nic nedělo. Byla to prázdná, velmi zanedbaná továrna,“ říká mi kurátor muzea Tomasz Owoc.

„Teprve v roce 2005 město objekt koupilo a někoho napadla ta skvělá myšlenka udělat z něj muzeum Oskara Schindlera. Přímo v místě, kde díky němu více jak tisíc Židů přežilo válku,“ dodává. Návštěvníky mimo jiné upozorňuje na řadu originálních exponátů.

Muzeum Oskara Schindlera

Schindler? Nejen hrdina, ale i agent německé rozvědky

„Podařilo se nám najít původní hrnky, které se tady vyráběly. Máme také originální nástěnnou mapu, která visela v kanceláři Oskara Schindlera,“ chlubí se pan Owoc.

Architektům se dokonce povedlo položit dřevěnou podlahu tak, aby vrzala jako za války. Denně navštíví muzeum až tisíc osob z celého světa.

„Přijíždějí k nám také potomci lidí, kteří tady pracovali. Ti nejmladší mluví o Schindlerovi jako o strýci nebo o dědovi. Tvrdí, že to díky němu jejich prarodiče přežili,“ říká pan Dariusz. Ale kurátor muzea celosvětové nadšení z Schindlera tak trochu krotí.

„Schindler byl určitě hrdinou. Zachránil spoustu lidí, kteří mohli dál žít. Ale na druhou stranu byl před válkou agentem německé rozvědky, pracoval pro nacisty.Takže je to velmi rozporuplná osobnost,“ uzavírá.


Zvětšit mapu: muzeum Oskara Schindlera

autor: pev
Spustit audio