Schillerová: Dávka ukrajinským uprchlíkům je v pořádku. Musí z něčeho žít, než získají práci

11. březen 2022

Sněmovna má v pátek posuzovat trojici vládních návrhů, které mají pomoci zvládnout migrační vlnu z Ukrajiny. Kabinet počítá se zavedením mimořádné ochrany utečenců, ta by měla zajistit snazší přístup ke zdravotním službám nebo sociálnímu zabezpečení. „Návrhy podpoříme, ale budeme mít i pozměňovací návrhy. Chceme se ptát, jak je to s pobytovým příspěvkem. Je celá řada nejasných informací,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Za zásadní označuje Schillerová dávku pro uprchlíky. „Je to jednorázová dávka pro každého ukrajinského občana včetně dětí ve výši 5 tisíc korun. Lidé ji mohou čerpat až pět měsíců, pokud si nenajdou zaměstnání,“ shrnuje poslankyně s tím, že i k tomu bude mít hnutí ANO pozměňovací návrh.

„Ta mimořádná okamžitá pomoc je samozřejmě v pořádku. Lidé musí z něčeho žít, musí někde bydlet, než získají práci,“ dodává Schillerová.

Na co se hodlají opoziční poslanci ptát vlády a na co se zaměří jejich pozměňovací návrhy? Aleny Schillerové se ptá Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , vma
Spustit audio

Související