Samosběr jahod je v posledních letech v módě

6. červenec 2010
Zblízka

Sezóna jahod právě vrcholí. Pro mnoho lidí jsou prý jahody vůbec nejoblíbenější ovoce. Navíc jsou velmi zdravé, protože jsou bohatým zdrojem nejen vitamínu C. Způsobů, jak si jahody obstarat, existuje několik. Někdo má na svojí zahrádce záhon jahod, jiný si je jednoduše koupí v obchodě a někdo si vyrazí jahody sám nasbírat na farmu.

Zájem lidí je velký i v jahodárně ve Vraňanech na Mělnicku. Jahody tady sbíráte buď do vlastní nádoby, nebo si košík na místě koupíte. Jezdí sem lidé z blízkého okolí, ale třeba také až z Prahy. „Zákazníků jezdí po celý týden docela dost, počet se nedá určit. Vidíte sám – stovky lidí, možná i tisíc lidí,“ říká majitel Milan Hanč.

Jahody ze zdejší 15hektarové plantáže jsou podle něj opravdu zdravé. „Pěstujeme je tady téměř bez chemie. Máme tu nasazené dravé roztoče proti škůdcům nebo houbičku, která požírá plíseň šedou. Chováme se ekologicky,“ vysvětluje Milan Hanč.

Kilo jahod, které si sami nasbíráte, přijde ve Vraňanech na 35 korun. „Jahod je tady spousta,“ pochvaluje si jeden ze zákazníků, který si podle svých slov přišel nasbírat asi patnáct dvacet kilo jahod. A co s nimi plánuje dělat? „Klasika – knedlíky, zavařování...“ těší se. Z dlouhé fronty u pokladny strach nemá: „Máme tam jednu ženu, která ji vystojí. My to jen dosbíráme a jdeme.“

Někteří zákazníci možná sbírají víc do pusy než do košíku. To jsou však prý povolené ztráty. Milan Hanč radí sbírat jahody i se stopkou: „Se stopečkou je jahoda schopna přežít i několik hodin. Když ji utrhnete bez stopky, do hodiny začne téct, takže se musí okamžitě zpracovávat.“

Svá úskalí má i skladování jahod a Milan Hanč je rozhodně nedoporučuje. „Každou hodinu jahoda ze sebe odpaří tolik vody a aromatických látek, že se skladování nevyplatí. Podléhá rychlé zkáze – kvašení, hnilobě,“ vysvětluje majitel vraňanské jahodárny a doporučuje proto jahody okamžitě zpracovat.

Fronta k pokladně má v jednu hodinu odpoledne už více než padesát metrů. „Knedlíky, marmelády, do mrazáku, s cukrem,“ popisuje jeden z čekajících, jak má v plánu dvacet kilo nasbíraných jahod zpracovat. „Jsme velká rodina,“ uzavírá. Jahodovou marmeládu a knedlíky má v plánu připravit i další zákaznice, kterou jsem ve frontě oslovil.

České jahody

Po nasbírání dvaceti kilogramů jahod někoho bolí záda, jiného kolena. „Bolí,“ odpovídá další zákaznice na otázku, zda ji nebolí záda. „Jsme tu poprvé, ale už sem nikdy nepojedeme. Radši si tu trochu jahod, co budu potřebovat, koupím,“ svěřuje se se svou zkušeností.

Jahody, které koupíte v supermarketu, jsou často z dovozu a nemají chuť ani vůni, říká majitel jahodárny ve Vraňanech Milan Hanč. „Většinou jsou to dovozové jahody - ať už polské, německé nebo španělské. Tam je chemie opravdu hodně, je to prokázané. Doporučuju, aby si zákazníci jezdili nakupovat české jahody přímo k pěstitelům.

Letošní jahodová sezóna začala ve Vraňanech 10. června a teď už pomalu končí. Byla prý lehce nadprůměrná.

  • Samosběr jahod je v posledních letech v
    módě
    " style="">
    Samosběr jahod je v posledních letech v
    módě
    " style="">
    Samosběr jahod je v posledních letech v
    módě
0:00
/
3:37

Zvětšit mapu: vesnice Vraňany na Mělnicku
autor: zbz